Poliserna berättar om gripandet av Rakhmat Akilov – kände igen honom direkt

Två poliser berättar om gripandet av terrormisstänkte Rakhmat Akilov.


Poliserna Emma och Alex från Stockholm Nord var de som grep terrormisstänkte Rakhmat Akilov i Märsta förra fredagskvällen. I en intervju med Aftonbladet berättar poliserna nu om gripandet.

Poliserna befann sig i Täby när de fick larmet, de satte sig i en polisbil och började köra mot Märsta. Emma ringde upp personen som hade anmält det och fick reda på att han hade krypkört bakom mannen ett tag men vågade inte längre följa efter.

– Men jag hade i bakhuvudet att det kunde ju vara den där terroristen, men de skickade ju bara en patrull och det var ju vi, säger hon till Aftonbladet.

När poliserna hade kört om personen som larmat så fick de syn på en man som gick längs vägen. När han vände sig om kände hon igen honom från bilden direkt.

Emma fick ner honom på backen och satte på handfängsel. Ganska snabbt förstod de att de hade rätt person och han ska ha ropat på ett främmande språk. Den misstänkte terroristen hann inte reagera då de fick ner honom på backen fort.

– Vi visste ju inte i det läget om han var beväpnad. Om han kanske hade någon bombväst eller bombbälte, säger hon till Aftonbladet.

Tio minuter senare hade Nationella insatsstyrkan och andra patruller anlänt till platsen och området spärrades av.

Patrullen var väldigt nöjd med insatsen efteråt och de var även väldigt imponerade av mannen som ringde in och larmade.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.