Moa och Teo målade över SD-klottret.
1 av 3
Moa och Teo målade över SD-klottret. - Foto: Privat
När de såg klottret kände de att de ville agera.
2 av 3
När de såg klottret kände de att de ville agera. - Foto: Privat
Nu har sandlådan blivit regnbågsfärgad.
3 av 3
Nu har sandlådan blivit regnbågsfärgad. - Foto: Privat

Moa och Teo målade över SD-klottret: "Vill visa att vi står enade"

Paret såg att någon hade klottrat "Rösta SD" efter fredagens attack. Då bestämde de sig för att visa att alla är lika mycket värda.


När Moa, 22 och Teo, 23, kom till sin station på Roslagsbanan dagen efter den fruktansvärda terrorattacken på Drottninggatan, såg de att någon skrivit "Rösta SD" på en sandlåda.

– Jag och min flickvän såg att den här typen av klotter dök upp runt om i kommunen, och då kände vi att vi ville agera. Andra hade skrivit "stoppa terror", "fuck islam" och "ut med alla invandrare". Det märks att de försöker sprida skräck och få folk att tro att problemet är invandrare och flyktingar, berättar Teo för Nyheter24.


Bildkälla: Privat

Teo och Moa bestämde sig därför för att göra något åt budskapet på sandlådan. Speciellt eftersom de inte ville att personer i området skulle behöva se det. Moa köpte färg på väg hem från jobbet och sedan målade paret sandlådan i pride-färger på måndagen.

– Vi tyckte det var passande eftersom det står för att alla människor ska vara välkomna, något som SD försöker motverka genom att segregera människor. Sedan är det ju fint med en regnbåge också, säger Teo.


Bildkälla: Privat

Att göra den här typen av aktion är ju civil olydnad enligt lagen, hur ser ni på det?

– Ja, det är ju en form av skadegörelse, men vi ser det som att vi gjort en samhällstjänst genom att ta bort det hatiska budskapet. Vi ville visa att folk står enade här och att vi inte stödjer de här personerna, förklarar Teo.

Han säger också att han inte hade brytt sig om det hade varit ett annat riksdagsparti än just SD.

– Vi vet var SD härstammar ifrån och vi vill inte se sådant. De är ett "städat" rasistiskt parti. Bara för de fått en del röster på grund av högerpopulism gör det inte det här okej, avslutar han.

Teo och Moa heter egentligen något annat.

Nyheter24 har tidigare skrivit om aktivisten Farida som spred kärlek i tunnelbanan efter attacken.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var det rätt att ta bort klottret?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.