Den senaste veckan har flera personer skrämts av skepnader i Sverige.
1 av 7
Den senaste veckan har flera personer skrämts av skepnader i Sverige. - Foto: Privat/Instagram/Daniel Stigefelt
Bland annat i Sundbyberg och Alvik.
2 av 7
Bland annat i Sundbyberg och Alvik. - Foto: Privat
Henrik Fexeus låg nämligen bakom det.
3 av 7
Henrik Fexeus låg nämligen bakom det. - Foto: Daniel Stigefelt
Det rörde sig alltså mycket riktigt om ett PR-trick – eller experiment som han kallar det.
4 av 7
Det rörde sig alltså mycket riktigt om ett PR-trick – eller experiment som han kallar det. - Foto: Privat
Det gjordes för Henriks kommande bok "De Förlorade".
5 av 7
Det gjordes för Henriks kommande bok "De Förlorade". - Foto: Privat
Henrik vill understryka att syftet med hela experimentet var att se vad som hände om man placerar någon i ens värld som inte borde vara där.
6 av 7
Henrik vill understryka att syftet med hela experimentet var att se vad som hände om man placerar någon i ens värld som inte borde vara där. - Foto: Privat
Att ta reda på om människor agerar aktivt eller passivt och om vi agerar i verkligheten i eller bara i sociala medier.
7 av 7
Att ta reda på om människor agerar aktivt eller passivt och om vi agerar i verkligheten i eller bara i sociala medier. - Foto: Privat

Maskerade personer skrämde Sverige – han låg bakom det

Henrik Fexeus låg bakom det som skrämt upp många personer runt om i Sverige. Nu förklarar han varför han gjorde det.


Under den senaste veckan har flera personer rapporterat att de sett mystiska skepnader, ofta i grupp. Stirrande och gömda bakom huva och med täckta ansikten.

Bland annat har de setts till i Alvik och Sundbyberg i Stockholm. En läsare skrev i ett mail till Nyheter24 att hon fick syn på de skumma personerna i närheten av en lekpark i Sundbyberg centrum.

"Jag ställde mig på håll och kollade. De bara stirrade rakt ut. Så sjukt läskiga."

Men tidigare i veckan publicerade MMA-fightern Simon Sköld en video på sin Instagram-story som också visade de mystiska männen. Då föddes tanken om att det kunde handla om ett PR-trick för Skölds fästmö Camilla Läckbergs kommande bok ”Häxan”.

När Nyheter24 frågade agenten för dem båda, Seán Canning vid Mindmakers PR, så menade han att det inte fanns en koppling då Camillas bok handlar om häxor och att Canning inte visste vad det var för äckliga figurer.

– Nej men det har ingenting med Camilla att göra, det kan jag garantera, sade Canning i ett samtal med Nyheter24.

Men senare under torsdagen publicerade Henrik Fexeus, känd kroppsspråksexpert och mentalist, en bild på Instagram som äntligen avslöjade mysteriet.

Ja, det rörde sig alltså mycket riktigt om ett PR-trick – eller experiment som han kallar det – för Henriks kommande bok "De Förlorade". Både han, Camilla Läckberg och Simon Sköld har alltså samma PR-agent.

När Nyheter24 når Henrik Fexeus är han både imponerad och road över engagemanget. Han kommenterar också parallellen som drogs till clownattackerna under hösten.

– Skillnaden är att det var en sådan jäkla konfrontation. De såg ju inte bara ut som läskiga clowner utan attackerade också människor. För mig var det väldigt viktigt att ingen blev konfronterad, de skulle inte vara hotfulla eller ha ett skräckinjagande utseende, säger Henrik till Nyheter24.


Kroppsspråksexperten och mentalisten Henrik Fexeus.

Reaktionerna har varit blandade, både på plats och i sociala medier. Men Henrik menar att det intressanta har varit att se hur stor grej det blev av att de mystiska personerna syntes under bara en halvtimme, på flera olika platser under bara några dagars tid.

– Rädslorna finns mest i folks egna fantasier och det är intressant i sig, att skapa en värld där de här mystiska personerna finns överallt trots att de inte gör det. Inte en enda gång gick någon fram till killarna och frågade vilka de är och vad de gör, då hade de ju fått svar direkt.

Men kan du inte känna att det är problematiskt att spela på en rädsla som redan är vardag för så många människor, särskilt unga tjejer?

– Om jag ska vara ärlig tänkte jag inte på det. Så är det ju när man testar saker eller gör experiment i verkligheten, att man löper en risk att det misstolkas. Det ingår ju i risktagandet. Det är jättemånga aspekter i det du säger som snurrar i mitt huvud nu. Jag var inte beredd på att folk skulle bli så rädda.

Henrik vill understryka att syftet med hela experimentet var att se vad som hände om man placerar någon i ens värld som inte borde vara där. Att ta reda på om människor agerar aktivt eller passivt och om vi agerar i verkligheten eller bara i sociala medier.

– Jag ville avsluta det ganska snabbt och när jag såg att folk blev rädda så hade jag inget att tjäna på att förlänga obehaget. Då vill jag hellre att de blir arga på mig än att känna obehag. Det ironiska är att jag har ju försvarat de här karaktärerna nu, men i boken är det helt tvärt om. Där är det mer "ser du dem, så spring fort som fan!" säger Henrik Fexeus avslutningsvis.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du sociala experiment?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.