Under måndagskvällen var det upplopp i Rinkeby.
1 av 3
Under måndagskvällen var det upplopp i Rinkeby. - Foto: TT/Google Maps (Montage)
Polisen kände sig tvingade att skjuta verkanseld, alltså för att träffa målet. I det här fallet stenkastarna.
2 av 3
Polisen kände sig tvingade att skjuta verkanseld, alltså för att träffa målet. I det här fallet stenkastarna. - Foto: TT
Rinkeby.
3 av 3
Rinkeby. - Foto: TT

Upplopp, stenkastning och skott – här är vad som hände i Rinkeby inatt

Under natten till tisdagen började flera ungdomar i Rinkeby kasta sten mot polisen som därför avlossade verkanseld.


På måndagskvällen startades ett upplopp i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Ett stort antal personer gick till attack mot polisen genom att kasta sten. Oroligheterna började när polisen skulle gripa en person vid tunnelbanan.


Polisen berättade under måndagskvällen att de var tvungna att skjuta ett varningsskott. Men den informationen stämde inte med verkligheten.

– Polisen hamnade trängd mellan stenkastarna och sin bil och sköt mot stenkastaren men missade, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Rinkeby upploppTT

Det betyder att polisen istället sköt så kallad verkanseld – vilket innebär att polisen skjuter för att träffa målet. I det här fallet rakt mot stenkastarna.

Att det rörde sig om verkanseld kunde på tisdagen bekräftas av Stockholms vakthavande befäl Sylvia Odin, erfar Aftonbladet.

RinkebyTT

Hon berättar att situationen var extremt hotfull. Det handlade om flera som kastade sten och att polisen hamnade i en väldigt trängd situationen där de kände sig hotade.

– Butiker har även plundrats, det har kommit in larm om det via exempelvis vaktbolag. Sju, kanske åtta bilar har brunnit. Erfarenhetsmässigt vet vi att det i sådana här sammanhang handlar om personer mellan 15 och kanske 24 år, säger Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesperson, till DN.

Två anmälningar om våldsamt upplopp upprättades och även att flera butiker hade plundrats. Polisen har också lämnat in en anmälan med anledning av att man sköt verkanseld.

Läs också om förslaget angående hårdare tag mot stenkastare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.