1 av 3
- Foto: TT
Platsen där kroppen hittades.
2 av 3
Platsen där kroppen hittades. - Foto: Polisen
Ida Johansson blev 21 år gammal.
3 av 3
Ida Johansson blev 21 år gammal.

Ida mördades i joggingspåret – nu tvingas familjen betala mördaren

Ida Johansson mördades förra året i Upplands Väsby. Nu tvingas hennes familj betala den 19-årige mannen som dömdes för mordet.


Förra året i augusti mördades Ida Johansson, 21, när hon var ute och tränade i ett joggingspår i Upplands Väsby i Stockholm.

I februari blev den 19-årige mannen dömd till rättspsykiatrisk vård för mordet samt brott mot griftefriden.

Men nu tvingas Idas familj betala mördaren för rättegångskostnader.

– Vi tycker det är ett helt orimligt beslut att förövaren slipper sitt straff på grund av att vi har en helt vanlig hemförsäkring som alla svenskar har, säger Idas pappa till Expressen.

I tingsrätten yrkade familjens målsägarbiträde Peter Milkewitz på att familjemedlemmarna var berättigade till totalt 200 000 kronor i skadestånd.

Men Tingsrätten menar att de redan har fått 50 000 kronor via sin hemförsäkring, vilket motsvarar normalbeloppet för skadestånd. Därför kan de inte få något ytterligare skadestånd.

Eftersom att familjen anses vara den förlorande parten i delen om skadeståndskravet så blir de även skyldiga att betala för 19-åringens rättegångskostnader, motsvarande 8 300 kronor.

– Vi upplever det som väldigt kränkande. Det är som att vi går miste om en del av upprättelsen, säger han till Expressen.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.