Den nya lagen slår fast att det är olagligt att filma och fota med drönare.
1 av 3
Den nya lagen slår fast att det är olagligt att filma och fota med drönare. - Foto: TT
Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.
2 av 3
Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. - Foto: TT
Så nu är det slutfotat och filmat.
3 av 3
Så nu är det slutfotat och filmat. - Foto: TT

Nu är det slutfilmat med drönare – oavsett användningsområde

Det är inte längre lagligt att filma eller fota med drönare i Sverige enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.


Alla de hundratals användningsområden som drönare skapat de senaste åren kommer nu försvinna eftersom en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att det är olagligt i Sverige, det skriver M3.

Från och med nu kommer det inte längre vara tillåtet att fota eller filma med en drönare. Så alla tv-produktioner som använder sig av drönare, privatpersoner, mäklare, lantmätare och andra som dragit stor nytta av uppfinningen kommer få se sig om efter andra – och antagligen dyrare alternativ.

Den nya domen säger att drönare räknas som kameraövervakning. Och för att kameraövervaka något behövs ett speciellt tillstånd. Detta tillstånd ges dock bara i syfte att hindra, upptäcka och dokumentera brott, skriver M3.

Men det är fortfarande tillåtet att filma med drönare inomhus. För den som har lust att filma sitt eget hem. Men för alla andra är det bara att vinka hejdå till coola flygfoton och snygga landskapsvideos.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du drönare räknas som kameraövervakning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.