Bert Karlssons företag varslar 500 anställd på sina asylboenden.
1 av 2
Bert Karlssons företag varslar 500 anställd på sina asylboenden. - Foto: TT
Bert Karlsson.
2 av 2
Bert Karlsson. - Foto: TT

Bert Karlsson lägger ner 40 av sina 44 asylboenden – varslar 500 personer

Bert Karlssons företag Jokarjo varslar nu 90 procent av sina anställda. Av de 44 asylboenden som företaget driver kommer 40 läggas ned.


Bert Karlssons bolag Jokarjo AB går nu ut och varslar 500 av sina anställda på 40 boenden. Företaget planerar att lägga ner alla boenden utom fyra stycken, det skriver Göteborgs Posten.

Företaget utgör i dag 20 procent av asylboendemarknaden och beräknas omsätta en miljard kronor i år, varav 100 miljoner i vinst.

Anledningen till nedläggningen är att Migrationsverket börjat med ett nytt system säga upp flera kontrakt med boenden, då de enligt dem, finns för många boenden och för få personer att placera där.

Det nya systemet innebär också att Migrationsverket vill att kommunerna ska hitta bostad åt de asylsökande.

Karlsson själv säger att omstruktureringen är väldigt negativ.

– Vår verksamhet slås ut av den här nya politiken där staten lämpar över ansvaret på kommunerna, som i de flesta fall inte kommer att ha en chans att ta hand om alla. Politiken kommer att få katastrofala följder, säger Karlsson.

Även Migrationsverkets enhetschef Anders Ekström ser att den nya politiken kan få mindre bra konsekvenser.

– Vårt område drabbas hårt och det kommer bli tufft att hitta nya platser, säger han till NLT.

Beslutet kommer göra så att många kommuner nu måste flytta flera hundra asylboende. Ekström säger att det kommer ske "med respekt". Men han varnar också för att många barn som börjat i skola i en kommun inte kommer kunna gå klart höstterminen i den kommun där de nu bor till följd av omflyttningen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett nytt förslag som skulle innebära att det infördes utegångsförbud på asylboenden.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde kommuner ha ansvar för att hitta boende åt asylsökande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.