I måndags blev eleven Filip Lindgren hjälte på sin skola i Borås.
I måndags blev eleven Filip Lindgren hjälte på sin skola i Borås. - Foto: Privat / TT Nyhetsbyrån

Lärare höll på att dö – då räddade Filip, 15, hans liv

Den helt vanliga träslöjdslektionen förvandlades plötsligt till kaos. Alla fick panik – utom 15-årige Filip, som blev dagens hjälte.


Det var i måndags eftermiddag som eleven Filip Lindgren, 15, och hans klasskamrater i årskurs nio hade träslöjdslektion på Särlaskolan i Borås.

Filip hade sina hörlurar på sig medan han arbetade och var lite inne i sin egen värld. Men plötsligt märkte han att det blev oroligt runt omkring honom.

– En av mina kompisar kom fram och sa att Sigge hade satt i halsen. Hon sa att "det ser ut som att han kommer att dö", berättar Filip Lindgren för Nyheter24.

TräslöjdTräslöjd. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Filip sprang ut ur klassrummet och bort till toaletterna. Där stod en hel folksamling kring träslöjdläraren Sigvard Nielsen – som hade satt en äppelbit i halsen.

– Syslöjdsläraren försökte göra heimlichmanövern på honom, men hon hade inte tillräckligt mycket kraft. Alla andra hade panik, så jag flyttade undan henne eftersom jag såg att läget var kritiskt.

Heimlichmanövern är en rörelse där en person lägger armarna under den drabbades bröstkorg och trycker till hårt, vilket gör det möjligt att få loss det som fastnat i luftstrupen.

HeimlichmanövernHeimlichmanövern. Bildkälla: Evolution and evolvability via Wikimedia Commons

Filip hade aldrig försökt sig på heimlichmanövern förut, utan hade bara sett den tidigare på film.

– Men jag gick på känsla, och lyckades – efter sex, sju försök – till slut få ut äppelbiten, säger han.

Hur kändes det när du märkte att han kunde andas igen?

– Det var en ren lättnad. Allt gick så fort. Jag tog verkligen i allt jag orkade. I dag berättade slöjdläraren att han knappt kan gå, och att han trodde att han brutit någonting. Men han sa också att det är bättre med ett brutet revben än att dö.

Under tisdagen var Filip Lindgren namnet på allas läppar på Särlaskolan. Han berättar hur alla på skolan nu går runt och kallar honom för hjälte efter hans livräddande insats, som Borås Tidning var först med att rapportera om.

– Man är inte van med det. Det är en jättekonstig känsla, men det är en bra känsla, säger Filip Lindgren.

Filip LindgrenFilip Lindgren. Bildkälla: Privat

Läs också om Chris som gjorde en hjälteinsats under ett base jump, eller om mannen som klättrade upp hela sex våningar för att rädda en pojke.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du till heimlichmanövern?
Tack för din röst!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om våld / hot mot tjänsteman, Malmö

1 timme sedan
"Vasagatan, Limhamn. En person går till angrepp mot civila poliser i samband med ingripande.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

1 timme sedan
En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

1 timme sedan
Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.