För att få göra en närmare hälsokontroll hos den allmänna sjukvården i Sverige brukar det krävas att man har symptom eller besvär av något.
1 av 8
För att få göra en närmare hälsokontroll hos den allmänna sjukvården i Sverige brukar det krävas att man har symptom eller besvär av något. - Foto: Executive health / Pixabay
Men hos vissa företag kan man göra en så kallad helkroppsscreening – en omfattande hälsoundersökning som går ut på att upptäcka eventuella sjukdomar så tidigt som möjligt.
2 av 8
Men hos vissa företag kan man göra en så kallad helkroppsscreening – en omfattande hälsoundersökning som går ut på att upptäcka eventuella sjukdomar så tidigt som möjligt. - Foto: Executive health
Ett sådant företag i Sverige är Executive health. Här är klinikens MR-kamera.
3 av 8
Ett sådant företag i Sverige är Executive health. Här är klinikens MR-kamera. - Foto: Executive health
Biomedicinska analytiker gör analyser och mätningar av hjärt- och kärlfunktioner. Dessa tolkas sedan av en klinisk fysiolog.
4 av 8
Biomedicinska analytiker gör analyser och mätningar av hjärt- och kärlfunktioner. Dessa tolkas sedan av en klinisk fysiolog. - Foto: Executive health
"Vi tittar bland annat på hjärnan om det finns några förstadier till tumörer, övre och nedre buk och de organ som finns där. Vi letar efter svagheter i kärlväggarna i den stora kroppspulsådern", säger Ia Wierup, vd på Executive health.
5 av 8
"Vi tittar bland annat på hjärnan om det finns några förstadier till tumörer, övre och nedre buk och de organ som finns där. Vi letar efter svagheter i kärlväggarna i den stora kroppspulsådern", säger Ia Wierup, vd på Executive health. - Foto: Pixabay
Personal på Executive health.
6 av 8
Personal på Executive health. - Foto: Executive health
Ett rum där kunderna kan återhämta krafterna mellan undersökningarna.
7 av 8
Ett rum där kunderna kan återhämta krafterna mellan undersökningarna. - Foto: Executive health
Vad som kan hända när man har högt blodtryck.
8 av 8
Vad som kan hända när man har högt blodtryck. - Foto: Pixabay

Det här får du veta av en full body scan – och så mycket kostar det

Oroar du dig för din hälsa mer än de flesta andra? Då kanske du har funderat på att göra en så kallad helkroppsscreening.


För att få göra en närmare hälsokontroll hos den allmänna sjukvården i Sverige brukar det krävas att man har symptom eller besvär av något.

Det går visserligen att göra en allmän hälsokontroll, men utöver det finns det "knappast anledning att gå på regelbundna kontroller, utan det är bättre att rådfråga oss i sjukvården om det dyker upp några besvär", skriver till exempel Håkan Barrner, läkare och specialist i allmänmedicin, på Vårdguiden.

Det finns dock privata företag som erbjuder större allmänna hälsokontroller. Hos Adocto får man för 1 695 kronor till exempel göra en kontroll av sitt blodtryck och puls, ta urin- och blodprov samt EKG-test.

Adocto

Hos Novia kostar en stor hälsokontroll 1 950 kronor.

Novia

Men det finns företag som går längre. Hos Executive health, som har klinik på Blasieholmen i Stockholm, går det till exempel att få en så kallad helkroppsscreening.

Det är en omfattande hälsoundersökning av hela kroppen, från topp till tå, som helt enkelt görs för att upptäcka eventuella sjukdomar så tidigt som möjligt.

– Vi tittar bland annat på hjärnan om det finns några förstadier till tumörer, övre och nedre buk och de organ som finns där. Vi letar efter svagheter i kärlväggarna i den stora kroppspulsådern. Vi gör en ultraljudsundersökning av hjärtat och letar efter förtjockningar, alltså förstadier till plack som kan lossna och leda till propp, hjärtinfarkt eller stroke, säger Ia Wierup, vd på Executive health, till Nyheter24.

MR-kameraKlinikens MR-kamera. Bildkälla: Executive health

Helkroppsscreening, ibland även kallad för "full body scan", är en ganska etablerad metod i till exempel USA, men i Sverige finns det inte särskilt många alternativ, även om folk verkar fråga efter det, bland annat på Flashback och Reddit.

– Även i Tyskland och Asien finns det kliniker, så det kommer mer och mer. Vi märker också att strömningen av kunder till oss ökar kontinuerligt, säger Ia Wierup.

KroppBildkälla: Pixabay

Kritiker till screening har dock pekat på att överdiagnostisering kan skapa en onödig oro och även en falsk känsla av säkerhet hos patienten. Argument för är däremot att samhället skulle tjäna på att behandla folks sjukdomar tidigt, något som därmed skulle göra att folk inte blir sjuka i samma utsträckning.

Ia Wierup berättar dock att det inte finns några garantier för att man hittar sjukdomar genom helkroppsscreening.

– Ibland kan det vara för sent. Men ambitionen är att man ska hitta sjukdomarna i tid, säger hon.

Ia Wierup berättar att de i ungefär fem procent av fallen upptäcker sjukdomar som kräver akuta åtgärder. 25 till 30 procent av fallen gäller mindre akuta saker som till exempel förtjockningar i kärlväggar, högt blodtryck eller höga blodfetter.

En premiumscreening tar ungefär sex timmar att genomföra och kostar 45 000 kronor. Den rekommenderas främst till människor över 40 år, men det finns även en billigare startscreening för 23 000 kronor till de som inte har passerat 40.

– Tyvärr måste jag säga att vi också har 20-åringar som kommer, även om vi försöker avråda dem. Vi har en misstanke om att 80-talister kanske är lite väl måna om sin hälsa. Det finns kanske en sådan trend hos dem som inte finns i andra åldersgrupper, säger Ia Wierup.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du gör en helkroppsscreening?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.