Victor blev beskjuten under en utryckning till en privatperson.
1 av 3
Victor blev beskjuten under en utryckning till en privatperson. - Foto: Faksimil TV4/TT
Victor.
2 av 3
Victor. - Foto: Faksimil TV4
Anders Ygeman.
3 av 3
Anders Ygeman. - Foto: Faksimil TV4

Ambulanssjukvårdaren Victor åkte på utryckning – besköts av patienten

Victor Ljöstad blev beskjutna när de skulle hämta en manlig patient. Nu vill inrikesminster Anders Ygeman att lagen ändras.


Den sensate tiden har det rapporterats mycket om hot mot blåljuspersonal. Stenkastning och hot blir allt mer vardag. Nyheter24 har tidigare skrivit om ett tillfälle då ungdomar sköt fyrverkerier mot polisen.

Victor Ljöstad har varit ambulanssjukvårdare i några år, men en solig dag i februari för två år sedan inträffade något som fick honom att överväga huruvida han skulle kunna fortsätta med jobbet.

– Jag och min kollega var på en utryckning till en privatperson. Vi ska precis lägga mannen på vår bår när han plötsligt tar ett steg bort och drar upp en pistol. Min kollega skriker och vi bestämmer oss för att springa, då skjuter han 7-8 skott mot oss, berättar han i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon.

Victor och kollegan springer genom bostadsområdet och mannen med pistolen jagar efter dem. Efter en kort stund har Victor tappat bort sin arbetskamrat.

– Jag letar efter min kollega när mannen hittar mig igen och skjuter 1-2 skott som träffar väggen ovanför.

Just då anländer den första polispatrullen till platsen och de kan snabbt föra Victor och hans kollega därifrån. Efter den omskakande händelsen mådde Victor fruktansvärt och vägen tillbaka till jobbet var lång.

– Men det positiva överväger det negativa i slutändan, konstaterar han.

Det som sedan skakar om Victor är att det visar sig att personen med pistolen tidigare hört av sig och uttalat hot mot ambulanspersonal, han har även gjort klart att han har ett vapen.

– Den här personen ville oss väldigt illa, av någon anledning, men ändå åkte vi dit. Det är ofta polisen eller andra kollegor berättat efteråt att "dit ska ni aldrig åka utan att ha med er polis".

Inrikesminister Anders Ygeman förklarar i TV4-intervjun att det ser ut på detta sätt för att det finns lagstiftning som gör det omöjligt för SOS-alarm att spara anmälningar mot patienter genom sekretessregler.

– Lagen måste förändras så att man kan flagga potentiellt farliga personer eller adresser så att andra inte ska behöva hamna i den här situationen. Men tyvärr är det en väldigt komplicerad lagstiftning att ändra eftersom det handlar om skydd av integriteten, men ambulanspersonalen måste ju även skyddas.

Victor ser att det finns ett stort behov av just kontakt med personer ute i allmänheten.

– Vi måste få tid att berätta att vi inte är tjänstemän, att vi också vill komma hem på kvällen, säger han i TV4 Nyhetesmorgon.


/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!