Du får inte fotografera var du vill.
1 av 2
Du får inte fotografera var du vill. - Foto: TT / picmonkey
På allmänna platser har dock ingen rätt att stoppa dig.
2 av 2
På allmänna platser har dock ingen rätt att stoppa dig. - Foto: TT

Se upp med var du fotar på semestern – blir det fel kan du få fängelse

Vet du var du får fota och inte? Det här kan vara bra att känna till. Nämligen kan du få fängelse.


Visst vill du fotografera vad du gör på semestern? Så klart ska bilderna visas på Instagram och Snapchat, men på vissa platser får du faktiskt hålla tillbaka ditt foto-game.

Enligt svensk lag finns det platser som det är strängt förbjudet att fotografera. Sajten Kamerabild har sammanställt en lista över vilka platser du inte får avbilda – och det här är bra att ha koll på.

1. Skyddsobjekt

Det här gäller till exempel militäranläggning, statsministerns bostad eller Haga slott. Den som bryter mot lagen och ändå fotar riskerar böter eller upp till ett års fängelse.

2. Kränkande fotografering

Vissa "privata" områden är det förbjudet att ta en bild av någon, om den inte godkänt det alltså. Dessa platser är till exempel omklädningsrum och toaletter samt liknande platser.

Döms du för kränkande fotografering kan du få böter eller till och med fängelse i upp till två år.

3. Domstol

Om du av någon anledning skulle delta i en rättegång i en domstol får du inte slänga fram mobilkameran och ta ett kort eller filma.

4. Där det är fotoförbud

Låter självklart, men det kan vara lätt att glömma bort om du bara vill skicka en schyst snap till din polare. Fotoförbud kan utfärdas på till exempel konserter, festivaler, bio och shopping center. Dessutom kan privatpersoner bestämma att du inte får fotografera på deras mark.

Annars då?

Ja, precis som Kamerabild skriver får du ta hur mycket bilder du vill på allmänna platser. Där har ingen rätt att stoppa dig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

1 timme sedan
Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.