Den köttätande flugan kallas för kistflugan och är extremt besvärlig att bli av med.
1 av 2
Den köttätande flugan kallas för kistflugan och är extremt besvärlig att bli av med. - Foto: Wikipedia/TT
Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet är nu oroad för att flugan ska sprida sig till andra delar av Sverige.
2 av 2
Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet är nu oroad för att flugan ska sprida sig till andra delar av Sverige. - Foto: TT

Köttätande fluga hittad svenska bostadshus – lägger ägg i öppna sår

Den köttätande flugan kan bland annat lägga sina ägg i sår hos både djur och människor. Om arten inte stoppas inom kort kan den sprida sig i Sverige.


Det var i fjol som den nya flugarten, som även kallas för "kistfluga", upptäcktes i ett svenskt bostadshus i Kallinge i Blekinge. Då fanns den fruktade flugan i tre lägenheter. Nu finns den i sex, rapporterar Aftonbladet.

– Det är en flugsort som vi inte gärna vill ha i Sverige. Den plågar inte bara djur utan kan även ge sig på människor och lägga sina ägg i öppna sår, vilket kan leda till infektion, säger Yngve Brodin, flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet, till TT via Aftonbladet.

Den köttätande flugan har tidigare påträffats på den amerikanska kontinenten, men hur den hittat till Sverige är fortfarande oklart. Yngve Brodin ser att det skulle kunna finnas två möjliga förklaringar i dagsläget – klimatförändringen eller att flugan kommit hit med en transport.

– För tillfället har vi många arter som kommer söderifrån på grund av just klimatförändringen, men det kan också vara så att de tagit sig hit med någon transport.

Och nu oroar han sig för att flugan kan komma att sprida sig till fler platser i Sverige. Det är nämligen väldigt besvärligt att bli av med just den här köttätande flugan. Eftersom flugan lägger sina ägg i avloppsrör och vattenledningar är det svårt att hitta fluglarverna, vilket är ett måste för att utrota flugan.

Yngve Brodin uppmanar personer i Blekinge att kontakta sitt miljökontor om de ser en större grupp småflugor inomhus, skriver Aftonbladet.

Flugan har fått smeknamnet eftersom den gräver sig ner i jorden och lägger sina ägg i begravda kistor.

Som parasit kan den infektera mag- och tarmkanalen, urinvägarna och öppna sår hos människor.

Flugan är känd för sina angrepp på alla typer av djur och i trängda situationer kan de till och med döda ett större djur.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att den fruktade monsterfästingen, som bär på en dödlig sjukdom, nu finns i Sverige.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för att
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.