Kraven på landets polisutbildningar sänks.
1 av 3
Kraven på landets polisutbildningar sänks. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det är kunskapskraven som sänks.
2 av 3
Det är kunskapskraven som sänks. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
På en niogradig skala räcker det nu med en trea istället för en fyra. Platserna på utbildningarna ska dubblas.
3 av 3
På en niogradig skala räcker det nu med en trea istället för en fyra. Platserna på utbildningarna ska dubblas. - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT

Nu är det lättare att bli polis – begåvningskraven sänks

Tillgång ska möta efterfrågan när polisutbildningen ökar antalet platser – och samtidigt sänker intagningskraven.


Platserna på landets polisutbildningar kommer under de närmaste åren kraftigt att öka. För att kunna fylla platserna sänks därför kraven på de sökande.

I våras slogs drygt hälften ut när personlighet och begåvning testades. Nu klarade sig istället tre av fyra förbi samma moment. Det kan vara för att kraven har sänks. En normalbegåvad sökande får en fyra, femma eller sexa på testet, där max är nio. Tidigare har fyra har varit gränsen för att gå vidare i antagningen, nu räcker det alltså med en trea.

Nu räcker det med att att få en trea på provet. Och därefter går man vidare till att göra det så kallade personlighetstestet.

– Det innebär att man ligger lite lägre när det den teoretiska förmågan eller allmänna problemlösningsförmågan, säger Stefan Annell, psykolog vid Rekryteringsmyndigheten, till Sveriges Radio och fortsätter:

– Men då är det här bara en av flera delar vi tittar på i urvalet till polisutbildningen. Där har vi haft med betyg till exempel, hur man klarat sig i skolan tidigare. Så den här skillnaden får inte så jättestort genomslag.

2012 togs polisens egna språktest bort och åldersgränsen sänktes dessutom till 18 år.

Förra våren kunde inte alla platser fyllas på utbildningen – då klarade sig bara 266 sökande genom hela antagningsprocessen. Med krav från politiker på fler poliser satsat det nu på att i höst höja antalet platser på polisutbildningen från 300 till 550. Till våren finns 800 platser tillgängliga.

Själva tror polisen inte att det kommer sänka kraven för att bli polis.

– Man får titta på hela antagningsprocessen till polisutbildningen. Att säga att man sänkt kraven är lite för hårt. Det speglar inte hela antagningsprocessen, säger Bengt-Åke Nilsson, sektionschef på polisens HR- och kompetensavdelning, till Sveriges Radio.

Polisen tror inte heller att sänkta begåvningskrav leder till sämre kvalitet på polisernas arbete. Regeringen kräver att polisutbildningen ska få högskolestatus – och det tror polisen kommer leda till att kvalitén blir allt högre.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer detta försämra kvalitén på poliskåren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.