Lisen Andréasson Florman kritiserar Daily Mail efter att ha skrivit saker som inte hänt.
1 av 3
Lisen Andréasson Florman kritiserar Daily Mail efter att ha skrivit saker som inte hänt. - Foto: TT/Facebook/Daily Mail
Under både Bråvallafestivalen och Putte i parken fick polisen in anmälningar om våldtäkter, sexuella ofredanden och sexuellt våld.
2 av 3
Under både Bråvallafestivalen och Putte i parken fick polisen in anmälningar om våldtäkter, sexuella ofredanden och sexuellt våld. - Foto: TT
Bråvalla.
3 av 3
Bråvalla. - Foto: TT

Brittisk tidning ljög om övergrepp på svensk festival: "Ingen rörde mina bröst"

Det sexuella våldet som förekom på både Bråvalla och Putte i parken har fått en internationell spridning.


Under Bråvallafestivalen och festivalen Putte i parken fick polisen in anmälningar om våldtäkter, sexuella ofredanden och sexuellt våld. Vilket också internationella medier har rapporterat om, men när brittiska Daily Mail skrev om händelserna så verkar de ha vridit ordentligt på sanningen.

Lisen Andréasson Florman, grundare av Nattskiftet, intervjuades av den brittiska tidningen om hur hon själv konfronterades ett gäng unga män. I ett inlägg på Facebook skriver hon att männen var hotfulla eftersom de visste vem hon var och för att de ogillade att hon tar ställning. Men det skedde aldrig något sexuellt våld i konfrontationen, vilket den brittiska tidningen skriver att det gjorde.

– Ingen rörde mina bröst. Som Daily Mail påstår i sin rubrik och artikel, skriver Andréasson Florman i inlägget.

Hon fortsätter sedan med att intervjun som publicerades har fått en stor spridning genom andra olika medier.

– Brittiska Daily Mail har publicerat en sensationsartikel fylld av lögner och helt i avsaknad av faktagranskning. Tidningen har medvetet förvanskat mina citat, stulit mina privata bilder och ljugit. Allt för att bekräfta en bild som passar en agenda som inte är min. Och för att teckna en historia som inte är sann, fortsätter hon sitt inlägg med.

Daily Mail hävdar också i artikeln att det var ensamkommande flyktingbarn som låg bakom alla övergrepp som anmäldes under festivalen Putte i parken. Men det är fakta som senare dementerades av polisen.

– När man gör på det här sättet är man inte det minsta intresserad av kvinnors trygghet, tvärtom så bidrar man till utsattheten. Det är inte bara oseriöst, det är också djupt obehagligt. Medier har en viktig roll att spela i att rapportera om och sprida kunskap om mäns våld och övergrepp mot kvinnor. Men när viljan att dramatisera går ut över sanningen så är ni inte längre medier. Ni är uppviglare, skriver hon och avslutar sitt inlägg med:

– Jag hoppas att vi nu kan lämna lögnerna och ryktena i diskussionen bakom oss. Detta får bli ännu en lektion i hur viktigt det är med samtycke och respekt.

Här kan ni läsa hela hennes inlägg på Facebook.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.