Mini-segways är enligt transportstyrelsen olagliga
1 av 3
Mini-segways är enligt transportstyrelsen olagliga - Foto: Montage TT
Att åka segway på offentlig allmän väg kan bli dyrt, och dessutom får du inte tillbaka pengar på försäkringen.
2 av 3
Att åka segway på offentlig allmän väg kan bli dyrt, och dessutom får du inte tillbaka pengar på försäkringen. - Foto: TT
Segway-polio
3 av 3
Segway-polio - Foto: TT

Hoverboards är olagliga att köra typ överallt – och det blir dyrt om du åker fast

Transportstyrelsen varnar: Det populära fordonet kan kosta dig dyrt, eftersom det är olagligt.


Ända sedan Tillbaka till Framtiden hade premiär 1985 har människor världen över drömt om en svävande skateboard. Det närmaste vi kommer i dag är hoverboarden och mini-segways, som dyker upp allt mer och mer.

Men nu varnar Transportstyrelsen för att fordonet kan vara olagligt.

– De här produkterna får endast köras på inhägnat område eftersom de inte är reglerade i lagen, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen till Testfakta.se.

Du får alltså inte vistas med en hoverboard på allmän plats. Det beror på att lagstiftningen inte hunnit med i utvecklingen, och Cassepierre är tveksam om de ens skulle godkännas på allmän väg, det vill säga väg, cykelbana och trottoar.

– De har inget styre och inga bromsar så det kan inte vara en cykel. Och de går för snabbt för att räknas som lekfordon. Man ska aldrig säga aldrig, kanske blir de godkända i framtiden, men med tanke på hur instabila de här färdmedlem är så kan jag tycka att det inte borde finnas ute i trafiken.

Kan kosta dig dyrt

Eftersom fordonet inte är godkänt ännu för allmänt väg innebär det att det kan ge dagsböter, enligt Hans Nilsson, kommisarie vid trafikpolisen i Stockholm.

Men om det skulle händå en olycka, med en bil eller köra över en trafikant, är det inte säkert att man kan få ut försäkringspengar, eftersom fordonet inte är klassat.

– Det kan få jätteallvarliga ekonomiaska konsekvenser för den enskilde. Vi har ett par sådana olyckliga exempel med mopeder som sålts som elcyklar och där försäkringsbolaget vägrar betala, säger Cassepierre till Testfakta.se.

Bildkälla

Var det här intressant? Då kanske du vill veta hur farliga hoverboards är.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en hoverboard?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, meddelar det ryska försvarsdepartementet, rapporterar den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.