Elisabeth Massi Fritz uttalar sig nu om den friande domen i det uppmärksammade våldtäktsmålet.
1 av 3
Elisabeth Massi Fritz uttalar sig nu om den friande domen i det uppmärksammade våldtäktsmålet. - Foto: TT
Den misstänkta våldtäkten skedde på en studentkryssning anordnad av Silja Galaxy i mars.
2 av 3
Den misstänkta våldtäkten skedde på en studentkryssning anordnad av Silja Galaxy i mars. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Elisabeth Massi Fritz.
3 av 3
Elisabeth Massi Fritz. - Foto: SvD / Dan Hansson

Advokat Massi Fritz: "Studentkryssningsdomen är en skam för rättssystemet"

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är starkt kritisk till den friande domen mot de fyra 19-åringarna: "Att skuldbelägga offret är inte acceptabelt."


Nyheter24 har tidigare rapporterat om det uppmärksammade våldtäktsmålet på en studentkryssning i mars, då fyra 19-åriga män greps misstänkta för en grov våldtäkt.

Kvinnan som anmälde männen har berättat att de fyra männen förgrep sig på henne på en efterfest i en hytt. Hon ska enligt egna uppgifter ha känt sig både berusad och rädd.

I fredags friades de fyra männen av tingsrätten. Rätten motiverar beslutet med att de anser att kvinnan inte varit så berusad att hon inte kunnat lämna hytten, och därav befann hon sig inte heller i en särskillt utsatt situation resonerar rätten.

Nu ryter dock den välkända advokaten Elisabeth Massi Fritz i från rörande domen, skriver SvD.

– Beträffande just den här domen är jag väldigt kritisk till tingsrättens resonemang. Jag tycker domen är en skam för vårt rättssystem, säger hon till SvD i en intervju via mejl.

Massi Fritz säger också att samhällets attityder och väderingar måste förändras eftersom ett skuldbeläggande av offret är oacceptabelt.

– Lagen måste förändras och vi måste lagstifta om samtycke och oaktsamhet. Den som har sex med någon annan måste försäkra sig om att den andra vill. Allt annat är ett nej, säger Elisabeth Massi Fritz och lägger till:

– Vi vill ha en modern och jämställd lagstiftning som synliggör brottsoffret och på sikt kommer leda till förändrade attityder och värderingar, det ska ex inte krävas våld, misshandel el hot för att det ska vara en våldtäkt, rapporterar SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!