I kväll anordnades Rissne Pride som en markering mot de senaste dygnens hatbrott och vandalisering.
1 av 21
I kväll anordnades Rissne Pride som en markering mot de senaste dygnens hatbrott och vandalisering. - Foto: Amanda Leander / privat /montage
Rissnes aktivitetshus Hundra74an hade dragit igång ett konstprojekt där unga tjejer involverades i att måla parkbänkarna på det grönskande torget.
2 av 21
Rissnes aktivitetshus Hundra74an hade dragit igång ett konstprojekt där unga tjejer involverades i att måla parkbänkarna på det grönskande torget. - Foto: Privat
Bara några timmar senare stod bänken i full brand.
3 av 21
Bara några timmar senare stod bänken i full brand. - Foto: Catja Kaloudis
Under fredagsmorgonen möttes förortens invånare av nya hatiska budskap, denna gång på väggen till tunnelbanestationens ingång. Anki Kleist på lokalpolisen i Solna-Sundbyberg vädjar till allmänheten att inkomma med tips som kan föra utredningen framåt.
4 av 21
Under fredagsmorgonen möttes förortens invånare av nya hatiska budskap, denna gång på väggen till tunnelbanestationens ingång. Anki Kleist på lokalpolisen i Solna-Sundbyberg vädjar till allmänheten att inkomma med tips som kan föra utredningen framåt. - Foto: Privat
– Min uppfattning är att Rissne är en förort där folk är väldigt stolta att bo, man identifierar sig med stadsdelen. Initiativet till bänkarna kom ju från Rissneborna själva. Sen finns det tyvärr homo- och transfobi som på alla ställen. Skillnaden är att i Rissne säger folk ifrån, säger Vänsterpartiets Jesper Wiklund till Nyheter24.
5 av 21
– Min uppfattning är att Rissne är en förort där folk är väldigt stolta att bo, man identifierar sig med stadsdelen. Initiativet till bänkarna kom ju från Rissneborna själva. Sen finns det tyvärr homo- och transfobi som på alla ställen. Skillnaden är att i Rissne säger folk ifrån, säger Vänsterpartiets Jesper Wiklund till Nyheter24. - Foto: privat
Tunnelbaneperrongen fylldes under gårdagskvällen av hjärtan i regnbågens alla färger som en kärleksmanifestation av medlemmar från Liberala ungdomsförbundet LUF.
6 av 21
Tunnelbaneperrongen fylldes under gårdagskvällen av hjärtan i regnbågens alla färger som en kärleksmanifestation av medlemmar från Liberala ungdomsförbundet LUF. - Foto: Catja Kaloudis
"Ett Sundbyberg för alla."
7 av 21
"Ett Sundbyberg för alla." - Foto: Amanda Leander
Helen Monoken, 25, bodde tidigare i Rissne men reste nu från Märsta för att visa sitt deltagande i kärleksmanifestationen.
8 av 21
Helen Monoken, 25, bodde tidigare i Rissne men reste nu från Märsta för att visa sitt deltagande i kärleksmanifestationen. - Foto: Amanda Leander
Hundratals personer samlades i Rissne under fredagskvällen för att hylla den fria kärleken och ta aktivt avstånd mot homofobin och våldshandlingarna.
9 av 21
Hundratals personer samlades i Rissne under fredagskvällen för att hylla den fria kärleken och ta aktivt avstånd mot homofobin och våldshandlingarna. - Foto: Amanda Leander
Stora applåder och hejarop när den vandaliserade bänken blev helt återställd inför mängder av åskådare.
10 av 21
Stora applåder och hejarop när den vandaliserade bänken blev helt återställd inför mängder av åskådare. - Foto: Amanda Leander
Under kvällen målades den regnbågsfärgade sönderbrända bänken om på nytt, tillsammans med ungdomar från aktivitetshuset Hundra74an och kommunalrådet och ordförande i kultur- och fritidsnämnden Johan Storåkers.
11 av 21
Under kvällen målades den regnbågsfärgade sönderbrända bänken om på nytt, tillsammans med ungdomar från aktivitetshuset Hundra74an och kommunalrådet och ordförande i kultur- och fritidsnämnden Johan Storåkers. - Foto: Amanda Leander
Några av tjejerna från allaktivitetshuset som har varit med och målat om den regnbågsfärgade bänken.
12 av 21
Några av tjejerna från allaktivitetshuset som har varit med och målat om den regnbågsfärgade bänken. - Foto: Amanda Leander
Picknick i strålande solsken ute på den stora ängen vid Rissne Centrum.
13 av 21
Picknick i strålande solsken ute på den stora ängen vid Rissne Centrum. - Foto: Amanda Leander
Hela centrum fylldes av peppande musik från ett DJ-bås.
14 av 21
Hela centrum fylldes av peppande musik från ett DJ-bås. - Foto: Amanda Leander
DJ-duon BAE2BAE spelade på torget.
15 av 21
DJ-duon BAE2BAE spelade på torget. - Foto: Amanda Leander
Rissne torg var fullt av glada pridefirare under dagen.
16 av 21
Rissne torg var fullt av glada pridefirare under dagen. - Foto: Amanda Leander
Dansande vuxna och barn framför DJ-båsen.
17 av 21
Dansande vuxna och barn framför DJ-båsen. - Foto: Amanda Leander
Nathalie Kaiser, 16, och Fabian Fång, 15, besökte Rissne Pride för att visa sitt stöd för sina medmänniskor och dansa till musiken.
18 av 21
Nathalie Kaiser, 16, och Fabian Fång, 15, besökte Rissne Pride för att visa sitt stöd för sina medmänniskor och dansa till musiken. - Foto: Amanda Leander
I olika lokala Facebookgrupper pratar boenden i Rissne om att aktivt hänga ut flaggor från sina balkonger för att visa sitt stöd, vilket redan har börjat ge resultat.
19 av 21
I olika lokala Facebookgrupper pratar boenden i Rissne om att aktivt hänga ut flaggor från sina balkonger för att visa sitt stöd, vilket redan har börjat ge resultat. - Foto: Amanda Leander
Rissne centrum.
20 av 21
Rissne centrum. - Foto: Amanda Leander
Rissne centrum vid 23-tiden under fredagskvällen. Någon timme efter misshandeln syns vuxna nattvandrare till här och där, som har mobiliserat sig via sociala medier för att vara en trygg punkt under natten.
21 av 21
Rissne centrum vid 23-tiden under fredagskvällen. Någon timme efter misshandeln syns vuxna nattvandrare till här och där, som har mobiliserat sig via sociala medier för att vara en trygg punkt under natten. - Foto: Amanda Leander

Pridefirandet i förorten började med fest – slutade med misshandel

Under kvällen firades Rissne Pride som en markering mot senaste dygnens hatbrott. När polisen lämnade platsen misshandlades två personer.


Trots fotbollsmatchen mellan Sverige och Italien i EM och den dystra väderprognosen, så var förorten Rissne i Sundbyberg fylld med regnbågsprydda besökare i strålande solsken under kvällen.

Det var med anledning av de senaste två nätternas vandalisering och hatbrott som ortsborna förenades för att stå upp för sin förort och visa att den typen av våld inte hör hemma där.


Nyheter24 har tidigare under dagen rapporterat om hur tjejerna inom den lokala ungdomsverksamheten på eget initiativ målat en av bänkarna i förortens centrum i regnbågsfärger. Bara några timmar senare sattes bänken i brand.


Under natten spraymålades sen orden "pride hör inte hemma i Rissne" stort på fasaden bredvid bänken, vilket togs bort dagen därpå.

Under nästkommande natt skedde samma sak igen. I morse möttes invånarna i Rissne av orden "pride hör inte hemma i Rissne era horbögar" i stor skrift på tunnelbaneentréns fasad.


På bara ett dygn lyckades hundratals människor mobilisera sig i den kärleksfyllda aktionen Rissne Pride, för att aktivt ta ställning mot homofobi och för alla människors lika värde och rättigheter.

Till takten av musik som pumpades ut från ett DJ-bås med DJ-duon BAE2BAE dansade barn och vuxna tillsammans eller njöt av picknicken på den stora ängen och runt fontänen vid torget.


Samtidigt målades den regnbågsfärgade sönderbrända bänken om på nytt, tillsammans med ungdomar från aktivitetshuset Hundra74an och kommunalrådet och ordförande i kultur- och fritidsnämnden Johan Storåkers.


Handlingen är en markering för att visa att bänken kommer att återställas hur mycket den än skulle utsättas för angrepp. Kommunen har även beställt in en regnbågsfärgad metallbänk som extra förstärkning.

Nyheter24 var givetvis på plats i Rissne under kvällen och passade på att prata med Anki Kleist på lokalpolisen i Solna-Sundbyberg om de senaste dygnens hatbrott, vilket hon ser mycket allvarligt på.


I dagsläget utreds inte ärendet eftersom att det saknas vittnen och bevis på det som har inträffat. Därför vädjar hon till allmänheten om att inkomma med alla tänkbara tips som kan leda en utredning framåt.

– Om en inte har möjlighet att besöka polisen själv, så går det bra att lämna tips enkelt och anonymt på vår hemsida, säger Anki Kleist till Nyheter24.

Uppdatering:

Strax efter att den härliga picknicken började röra sig mot sitt slut lämnade polisen platsen.

Enligt polisens rapport ska några ungdomar snart därefter försökt hissa ner en prideflagga från en flaggstång i centrum och blivit tillrättavisade av vittnen.

Två män som inte varit med i diskussionen ska enligt rapporten då dykt upp och misshandlat två personer. Därefter hade förövarna lämnat platsen. En aggressiv och provocerande man avvisades från platsen och nu har anmälan och förhör upprättats.

Polis är enligt vittnen nu på plats igen och oroliga förortsbor har mobiliserat en nattvandring för att hålla centrum tryggt under natten.


Här kan du läsa mer om hur fint stadens invånare agerade direkt efter hatbrottet, genom att fylla hela Rissne centrum med kärleksbudskap. Du kan också se hur det gick till när vi besökte Grönkullaskolan i Rissne tidigare i våras.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Besökte du Rissne Pride?
Tack för din röst!