Spritbransch varnar för gränshandel

Sprit och vinbranschen varnar för skenande gränshandel.


Varningen är helt på tvärs med övrig rapportering.

Handeln göder en växande kriminalitet, och lösningen är sänkt skatt.

Det hävdar Sprit och vinleverantörsföreningen, en sammanslutning av 32 bolag som sysslar med tillverkning och import av alkoholdrycker, ofta med internationellt spridd verksamhet.

– Våra medlemmar har ökat sin försäljning till gränshandelsbutikerna med 22 procent under de första tre kvartalen i år, säger vd Erika Nylander.

– Någon rackare är ju där och köper. Butikerna är byggda för svenskar och marknadsförs mot svenskar. Hur kan det då rapporteras att gränshandeln minskar? undrar Nylander.

Olika siffror

Polemiken riktar sig mot en rapport tidigare i veckan från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) som med hjälp av siffror från drogforskare vid Sorad på Stockholms universitet, hävdar att den införda/smugglade alkoholen minskar. Men spritbranschen tror inte på CAN:s och Sorads siffror.

– De ringer till 1 500 svenskar med fasta telefonabonnemang, säger att de ringer på regeringens uppdrag, och frågar sedan om personen som svarar har druckit smuggelsprit, säger Nylander.

Även om den bransch hon företräder alltså säljer vin och sprit till både Systembolaget och gränshandeln oroas hon över utvecklingen. Allvarligast är att det byggts en kriminell och allt mer professionell verksamhet kring handeln.

– Vi vinner ju inte på en okontrollerad försäljning. Ingen vill att sprit ska säljas till unga ur bakluckor, säger Nylander.

Sänkt skatt

– Lösningen är att den svenska alkoholskatten anpassas till den som gäller i omvärlden, säger hon. Vi har haft samma alkoholpolitik i 150 år, och den känns omodern och fungerar inte. Man säger att man har kontroll över alkoholförsäljningen. Men det har vi ju inte. Bara var tredje flaska sprit som konsumeras i Sverige säljs på Systembolaget, säger Nylander.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!