Hon hade precis parkerat sin bil och gick på gatan när en okänd kvinna plötsligt började skrika på henne.
1 av 2
Hon hade precis parkerat sin bil och gick på gatan när en okänd kvinna plötsligt började skrika på henne. - Foto: Privat
"'Jävla muslim. Mördare!' skrek hon. Jag hann inte reagera. Jag sa ingenting. Jag var som i chock", berättar Hala Qatanani för Nyheter24.
2 av 2
"'Jävla muslim. Mördare!' skrek hon. Jag hann inte reagera. Jag sa ingenting. Jag var som i chock", berättar Hala Qatanani för Nyheter24. - Foto: Privat

Läkaren Hala utsattes för rasistattack – kvinna skrek "jävla muslim, mördare"

När hon skrev om påhoppet på Facebook möttes hon av kärlek.


Det var i fredags när läkaren Hala Qatanani skulle göra ett ärende på stan i Gävle som påhoppet skedde. Hon hade precis parkerat sin bil och gick på gatan när en okänd kvinna plötsligt började skrika på henne.

– Jag hörde henne skrika "mördare!" och kände direkt att det var riktat mot mig. Det var inte mycket folk runt om på gatan där, säger Hala Qatanani till Nyheter24.

Hon vände sig om fick syn på en kvinna i 50-årsåldern som ledde en cykel. Kvinnan fortsatte skrika.

– "Jävla muslim. Mördare!" skrek hon. Jag hann inte reagera. Jag sa ingenting. Jag var som i chock, berättar Hala Qatanani.

Kvinnan försvann sedan ganska snabbt därifrån. Men för Hala hade spåren efter rasistattacken redan satt sig.

– Jag blev väldigt ledsen och sårad. Det var jättejobbigt att bli kallad just mördare. Det är inte första gången jag råkar ut för rasistiska påhopp, men att bli kallad för just "jävla muslim, mördare"– det var lite att ta i, säger hon.

När Hala Qatanani kom hem kunde hon inte sluta tänka på vad som hade hänt. Hon kände en klump i magen och bestämde sig för att skriva en text om det och lägga upp den på Facebook.

– Jättemånga människor har skrivit till mig. De flesta skriver positiva saker. De ber om ursäkt för kvinnan och skriver att ingen ska behöva höra sådana ord. Det har varit mycket positiv energi och kärlek. Jag blir glad och ser ljuset igen, säger hon.

Hur ser du på den här typen av rasism som finns i Sverige i dag?

– Jag har läst att flera skriver att det inte bara är muslimer som utsätts för rasism, utan att vita människor också utsätts, men att det inte uppmärksammas på samma sätt. Men det handlar inte om det. Jag är emot all typ av rasism. Ingen ska behöva bli diskriminerad utifrån sin hudfärg, etnicitet eller sexuella läggning. Vi är alla människor och ska alla behandlas lika, säger Hala Qatanani.

Hennes inlägg har fått stor spridning på Facebook och har i skrivande stund delats nästan 900 gånger.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du utsatts för rasism?
Tack för din röst!