Danderyds sjukhus i Stockholm. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
1 av 3
Danderyds sjukhus i Stockholm. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Kardiologer.
2 av 3
Kardiologer. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Vem som helst kan bära sjukdomen.
3 av 3
Vem som helst kan bära sjukdomen. - Foto: Svenska Dagbladet

Tusentals svenskar bär den dödliga sjukdomen – utan att veta det

Du kan vara drabbad, utan att veta om det.


Familjär hyperkolesterolemi (FH), så heter sjukdomen som nästan 50 000 svenskar bär på, skriver SVT. Det innebär att 1 på 200 går runt sjuka utan att veta det.

Det är ett fel i arvsmassan som gör att levern inte kan rensa bort LDL–kolesterol ur blodet. Kolesterolet gör att kärlen slammas igen även om individen som bär defekten lever hälsosamt.

Svenska läkare är dåliga på att upptäcka FH innan den utlöser andra sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt eller kärlkramp. I Norge och Nederländerna hittas 70 procent av fallen, i Sverige upptäcks fyra procent, enligt SVT.

– Om man jämför det med rökning så är det som att ett barn börjar röka redan när det föds. FH innebär att man har högt LDL-kolesterol redan från födseln, säger Lennart Nilsson som är överläkare och docent i kardiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping till SVT.


Bildkälla TT

I morgon, den 24 September, är det den internationella FH-dagen. Då kan du testa om du ligger i farozonen på www.fhsverige.se och på www.fh-testet.se.

Är du familjemedlem till någon med sjukdomen är det 50 procents risk att du bär FH. 70 procent med obehandlad FH dör innan 70 års ålder, skriver SVT idag.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!