Tar kalvarna slut tar köttet slut.
1 av 4
Tar kalvarna slut tar köttet slut. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nötkreatur.
2 av 4
Nötkreatur. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT
Färre kalvar föds i Sverige.
3 av 4
Färre kalvar föds i Sverige. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kött.
4 av 4
Kött. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Snart kan det vara köttbrist i Sverige

Färre kor leder till färre kalvar att äta.


Antalet mjölkbönder i Sverige sjunker snabbt. Svd skriver att det för tio år sedan fanns 8 500 och år 2015 är det knappt 4 400.

Med färre mjökkor blir en naturlig följd att färre kalvar föds. Svensken äter allt mer kött men det blir inte fler köttbönder lika snabbt som efterfrågan på kött ökar.


Bildkälla: TT

65 procent av allt svenskt nötkött är kalvar från mjölkproduktionen. När färre köper mjölk föds färre kalvar i Sverige och tillgången på svenska kalvar går ner.

– Allt beror på hur antalet mjölkkor förändras. Fortsätter det att sjunka, då minskar också underlaget för nötköttet. I det här läget är det svårt att överblicka. Vi följer därför den här utvecklingen noggrant, säger Christian Näslund, analytiker på Lantbrukarnas riksförbund, till Svd.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du kött?
Tack för din röst!