Nynazistiska Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk Front, står bakom flygbladet. Till skillnad från Sverigedemokraterna vill de stoppa invandringen helt.
1 av 3
Nynazistiska Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk Front, står bakom flygbladet. Till skillnad från Sverigedemokraterna vill de stoppa invandringen helt. - Foto: Svenskarnas parti
Bakom anmälan står Migrationsverket. En av deras anställda avkrävdes också en förklaring från Svenskarnas parti sedan hon hade uttalat sig om ett av flygbladen i en tidning.
2 av 3
Bakom anmälan står Migrationsverket. En av deras anställda avkrävdes också en förklaring från Svenskarnas parti sedan hon hade uttalat sig om ett av flygbladen i en tidning.
Flygbladet skickades till alla Marmabor. På Migrationsverket tog man illa vid sig och anmälde flygbladet för hets mot folkgrupp.
3 av 3
Flygbladet skickades till alla Marmabor. På Migrationsverket tog man illa vid sig och anmälde flygbladet för hets mot folkgrupp. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Nazistpartiets invandrarfientliga flygblad frias

I flygbladet från nynazistiska Svenskarnas parti visade man sitt missnöje mot ortens nya flyktingförläggning.


Här är utdrag ur flygbladet

Ny nazistiska Svenskarnas parti anser att man ska stoppa invandringen. I Flygbladet som skickades ut till alla som bor i Marma skrev man:

"Det sägs att det inte går att spå framtiden men i vissa avseenden går det absolut. Se bara på Tensta,Rinkeby, Rosengård och på mer lokal nivå, Söderfors eller Mattiasgatan i Tierp. Det är framtiden för hela Sverige om inget förändras. Än så länge har vi i norra Uppland varit relativt beskonade men problemen sprider sig och snart kommer även vi känna på de riktiga biverkningarna av att "hjälpa flyktingar"."

MARMA. De invandrarfientliga flygblad som nynazistiska Svenskarnas parti spred i Marma, och som anmäldes för hets mot folkgrupp, frias av Justitiekanslern (JK).

I bladet fanns bland annat påstående om vad som kommer hända med Sverige om man inte stoppar invandringen helt. Man riktade även kritik mot den nya flyktingförläggningen som snart skulle öppna i byn.

Enligt JK anses ett mindre flygblad skyddat av yttrandefriheten. Övriga flygblad uppfyller inte kraven på tryckt skrift enligt tryckfrihetsförordningen och ska därför i stället prövas av vanlig åklagare.
Polisanmälan som kom från Migrationsverket omfattar också att en av deras anställda avkrävdes en förklaring från Svenskarnas parti sedan hon hade uttalat sig om ett av flygbladen i en tidning.

Nyligen friades också den SD-kritiska låten "Tystas ner", av bland annnat Adam Tensta, med textrader som "gå och slipa kniven", "nu när nazister sitter i vår egen riksdag". Förutom anmälningen till JK fick inslaget, som sändes i SR:s Musikguiden, 185 anmälningar till Granskningsnämnden. Även där friades inslaget med motiveringen att "det inte strider mot bestämmelsen om mediets särskilda genomslagskraft eller kravet på opartiskhet".

/
JK
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!