1 av 6
- Foto: Storkyrkan
2 av 6
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 6
- Foto: Bikas Das/AP/Scanpix
4 av 6
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
5 av 6
- Foto: Maja Suslin / SCANPIX
6 av 6
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Solringar över Stockholm

Ovanligt väderfenomen över huvudstadens himlavalv under onsdagsmorgonen.


Det här är solringar

Halo, optiskt fenomen inom meteorologi i atmosfären, med bågar och ringar - vanligen med 22° synvinkel - runt solen eller månen i vissa vädersituationer. Halo kommer från grekiskans ring eller cirkel och ordet härstammar från tröskning som förr skedde i ring i form av oxvandring.

Den första något så när realistiska totalbilden över Stockholm och en av de första svenska landskapsvyerna är den så kallade Vädersolstavlan i Stockholms Storkyrka, utförd 1535 till åminnelse av ett »tecken i skyn». Många tolkade det som ett hot från himlen över Gustaf Vasa som svar på dennes kampanj mot katolicismen.

Källa: Wikipedia och Angelfire.

STOCKHOLM. Ett optiskt fenomen inom meteorologin har under hela onsdagsmorgonen och förmiddagen kunnat skådas över huvudstaden.

Det rör sig om halofenomenet solring eller ljusgård - ett väderfenomen som består av bågar och ringar runt solen eller månen och förekommer när vädersituationen i övrigt uppfyller rätt förutsättningar.

Vid fint väder bildas iskristaller högt uppe i atmosfären.

– Det händer ofta när det är lite tunnare, högre cirrusmoln – slöjmoln som vi kallar dem – på himlen, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Leonid Androsov, 24, var på väg till jobbet när han möttes av väderfenomenet högt upp i skyn.

– Det kändes ganska överväldigande och mäktigt. Det såg ut som att solen var omgiven av två tjocka ljuspelare på vardera sida med en gigantisk båge mellan, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!