Emre Güngör och Nima Dervish har skrivit boken "Varför mördar man sin dotter?" om hedersmord och hedermördare. Därpå pistolhotades Güngör av Fadimes bror.
1 av 5
Emre Güngör och Nima Dervish har skrivit boken "Varför mördar man sin dotter?" om hedersmord och hedermördare. Därpå pistolhotades Güngör av Fadimes bror.
Hedersmördade Fadime Sahindal bärs i kista vid begravningen.
2 av 5
Hedersmördade Fadime Sahindal bärs i kista vid begravningen. - Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
Det var den 11 september 2009 som Güngör hotades med två pistoler i Kista Galleria i Stockholm.
3 av 5
Det var den 11 september 2009 som Güngör hotades med två pistoler i Kista Galleria i Stockholm. - Foto: STEFAN JERREVÅNG/SCANPIX
4 av 5
- Foto: STEFAN JERREVÅNG/SCANPIX
Fadimes bror Mesut döms nu för olaga hot, utpressning med mera. Mannen på bilden hedrar Fadimes minne vid en manifestation mot hedersvåld.
5 av 5
Fadimes bror Mesut döms nu för olaga hot, utpressning med mera. Mannen på bilden hedrar Fadimes minne vid en manifestation mot hedersvåld. - Foto: STEFAN JERREVÅNG/SCANPIX

Fadimes bror dömd för dödshot

Hedersmördade Fadime Sahindals bror döms för grov utpressning och olaga hot efter att ha hotat en författare med pistol.


Det här var Fadime och Pela

Fadime Sahindal var av kurdiskt ursprung och invandrade till Sverige när hon var liten. Hösten 2001 höll SSU-medlemmen Fadime ett tal i riksdagen om våld mot kvinnor.

Hon var konstant utsatt för dödshot från sin pappa och bror, som inte gillade hennes sätt att leva, men ändå återvände hon till familjen i Uppsala från Östersund där hon pluggade till socionom.

Den 21 januari 2002 hedersmördas hon av sin far Rahmi Sahindal, som senare döms till livstids fängelse. Fadime blev 26 år gammal.

Pela Atroshi, från kurdiska Irak, levde i Stockholmsförorten Farsta. Hon mördades av sin far - vars bröder också fälldes för mordet - i norra Irak den 21 januari 2002. Pela blev 19 år gammal.

 

STOCKHOLM. I september förra året släppte författarna Emre Güngör och Nima Dervish den hett omdebatterade boken Varför mördar man sin dotter? om hedersrelaterat våld.

Författarna försökte i boken förstå hedermördarnas perspektiv mot bakgrund av de två fall av hedersvåld - Fadime Sahindal och Pela Atroshi - som slutade med dödligt våld. Och som båda skakade Sverige.

Hotade författare

En kort tid efter boksläppet tog Fadime Sahindals bror, Mesut Sahindal, kontakt med medförfattaren Emre Güngör och ville göra upp. Han var irriterad över boken i allmänhet och över att man intervjuat hans far i synnerhet.

Nyheter24 var då först i Sverige med att berätta om det dramatiska dödshotet mot Emre Güngör, som gått med på att träffa Mesut Sahindal i Kista Galleria i Stockholm. Güngör tvingades in på en kundtoalett.

Höll pistol i handen

– Jag tänkte vänta utanför. Men i stället höjde han rösten och skrek: "In med dig din jävel". Sekunden efter höll han en pistol i handen och riktade den mot mig. Jag blev så klart väldigt rädd, berättade Emre Güngör för Nyheter24 då.

Nu är Mesut Sahindal dömd för grov utpressning och olaga hot till två års fängelse.

Sahindal krävde att Emre Güngör skulle "böta" 100 000 kronor för boken Varför mördar sin dotter?. och hotade författaren med två pistoler som han höll mot Güngörs huvud.

Hotade döda Pelas syster

Han krävde också att få adressen till Breen Atroshi, Pela Atroshis syster vars vittnesmål 1999 fällde hennes far och farbröder för det första hedersrelaterade mordet i svensk historia.

- Hotet, som kommit till Breen Atroshis kännedom, har varit ägnat att framkalla allvarlig fruktan hos henne för egen säkerhet till person, menar kammaråklagare Leif Appelgren i sitt åtal.

Mesut Sahindal döms också för grovt vapenbrott, narkotikabrott, trafikbrott och brott mot mot lagen om explosiva ämnen.

Brotten ska ha begåtts i bland annat Stockholm och Bollnäs.

Dom
/
/
/
Hot
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.