- Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix

Sexköpare välkomnas till Blodcentralerna - men inte homosexuella män

De nya reglerna för bloddonation diskriminerar ännu homosexuella män. Utan medicinskt stöd. Men med 100 miljoner kronor i potten sätter landstingen och läkemedelsindustrin ändå stopp för bögarnas blod. Trots att det kan rädda liv.


Rundringningen

Nyheter24 kontaktade samtliga blodcentraler i Stockholm. I Göteborg kontaktades Sahlgrenska, Östra sjukhuset och Nordstans blodcentraler. Dessutom kontaktades blodcentraler i Södertälje, Västerås och Örebro.

Reglerna för vem som får donera blod ändras från och med den 1 mars. I media har ändringarna beskrivits som att det nu är fritt fram för homosexuella att ge blod.

Men som Nyheter24 visat i en serie artiklar stämmer inte den bilden. För homosexuella män gäller att de måste leva i celibat i ett år innan de får vara med och rädda liv.

Den som sålt eller köpt sex får enligt reglerna aldrig ge blod.

Men som Nyheter24:s granskning visar är kunskapen om vilka regler som gäller inte särskilt hög ute på blodcentralerna. Ett stort antal av de blodcentraler Nyheter24 har ringt välkomnar - trots reglerna - sexköpare att ge blod.

Däremot får homosexuella män kalla handen.

På blodcentralen i Nordstan, Göteborg, nås Nyheter24:s reporter Quetzala Blanco - som vill lämna blod - först av ett nedslående besked när hon ringer och påstår att hon köpt sex av en man vid ett tillfälle. Men snart visar det sig "gå hur fint som helst":

Jag köpte sex av en man för två år sedan. Får jag donera blod?

– Inte överhuvud taget om du gjort det i dagsläget.

Nej, det var två år sedan. I dag lever jag i ett monogamt förhållande med min kille sedan åtta månader. Jag har inte varit otrogen eller så.

– Då går det hur fint som helst. Det är bara att ta med legitimation och komma hit så tar de lite tester och du får fylla i en hälsodeklaration och så.

Nyheter24:s reporter Micke Kazarnowicz får, som ni kan höra i ljudfilen nedan, beskedet att han som påstådd sexköpare får ge blod. Regelbrottet är enligt Östra sjukhuset okej "så länge han inte gör det ofta".

Vår reporter Axel Nygren är, när han utger sig för att vara homosexuell monogam, inte lika framgångsrik när han når en sjuksköterska på Blodcentralen i Västerås:

– Män som har haft sexuellt umgänge, analt eller oralt, med en annan man, accepteras ej.

Monica Axelsson på Socialstyrelsen säger att det är "anmärkningsvärt" att föreskriften inte följs.

– Det ser jag allvarligt på att man inte följer reglerna, säger hon till Nyheter24.

Att reglerna lättare bryts för sexköpare än för homosexuella män tror hon inte baseras på fördomar mot homosexuella, men konstaterar att 80-talets många aidsfall fortfarande kan påverka de enskilda blodcentralerna:

– Den rädslan ligger möjligen kvar, säger hon till Nyheter24.

 

"Så länge du inte gör det ofta"

 

"Är du döv?"

AV: Micke Kazarnowicz

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!