Etikguru ratar Carl Hamilton

Carl Hamilton tycker att svenskar ska skaka hand. Nu ratas han av etikgurun.


Carl Hamilton hamnade i ett minst sagt giftigt bråk med de muslimska programledarna på Halal-tv. Något som Nyheter24 skrivit om tidigare. Han har fått stöd från många håll inte minst Nyheter24:s läsare. Men nu ratar Sveriges främsta etikguru, Magdalena Ribbing, Carl Hamilton skaka-i-hand-tvång.

På en fråga på vad hon anser om att hälsa i hand med tanke på bråket som Carl Hamilton hamnat i, svarar hon:

"Om förbudet för en kvinna att ta en mans hand vid hälsandet överensstämmer med hennes egen uppfattning ska detta givetvis respekteras. Om det är ett av henne oönskat tvång grundat i en mansdominant och kvinnofientlig kultursyn kan man kanske ta upp ämnet till diskussion. Oavsett vilket ska inte kvinnans övertalas att ta i hand, så betydelsefull är inte den handlingen. Det finns mycket annat som överträffar handslaget i symbolvärde."

Alla svenskar vill alltså inte skaka hand. Men någon ställning i frågan om Carl Hamilton-bråket tar hon dock inte.

"I viss mån förstår jag resonemanget att bor man i Sverige bör svensk sed följas. Det är också svenskt att exempelvis att dricka brännvin, att äta skinka, dansa kring midsommarstången, ge julklappar. Inget av detta eller en rad andra kulturyttringar kan någon vettig människa vilja förmå alla andra till enbart därför att de bor i Sverige. Om det däremot är två personer från samma kultur där gängse bruk är att ta i hand när man hälsar, och en vägrar att ta den andras utsträckta hand, så är det en stark markering av ovilja, av avståndstagande. Och då ska det finnas lika starka skäl för den som inte vill hälsa genom att ta i hand.", skriver Magdalena Ribbing i Dagens Nyheters nätupplaga.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!