"Aftonbladet har spridit antisemitism"

"Aftonbladets kultursidor har ju haft en historia kring just dessa typer av artiklar."


Journalisten, fotografen och författaren Donald Boströms artikel - "Våra söner plundras på sina organ" - som publicerades på Aftonbladets kultursidor i veckan har skapat en skarp kritikstorm mot Aftonbladet. Artikeln antyder och anklagar den israeliska armén för organstöld från unga palestinier.

"Uppmuntrar till hatbrott mot judar"

I israeliska medier målas Aftonbladet och Boström ut som antisemiter. Men även svensk demokrati och yttrandefrihet ifrågasätts.

–I ett demokratiskt land borde ingen tillåta ett sådant demoniserande resonemang om judisk människoslakt (blood libel) som ofrånkomligen uppmuntrar till hatbrott mot judar. Det är en skamfläck på yttrandefriheten, och alla svenskar borde ovillkorligen tillbakavisa den, säger utrikesministeriets talesman Yigal Palmor i ett uttalande som citerats i praktiskt taget samtliga israeliska medier.

Birgitta Ohlsson (fp), talesman för utrikesfrågor, tycker det är olyckligt om den efterföljande debatten fokuserar på huruvida det var rätt eller fel av Aftonbladet att publicera artikeln.

–Jag är absolut inte emot publiceringen av artikeln. Vi lever i ett fritt samhälle och pressfriheten är en grundsten för vår levande demokrati. Men för att den ska vara levande krävs en livfull debatt och diskussion, säger Birgitta Ohlsson till Nyheter24.

Att den svenska Tel Aviv-ambassadören Elisabet Borssin-Bonnier gick ut hårt och instämde i den israeliska kritiken (Bonniers meddelande är nu borttaget från ambassadens hemsida) menar Ohlsson är problematiskt.

–Det är extremt olyckligt om det tolkas som att pressfriheten är hotad.

"Sprider antisemitiska schabloner"

Trots att Ohlsson tycker artikeln fått onödigt stora proportioner påpekar hon att den sprider klassiskt antisemitiska schabloner.

–"Judar rövar bort barn och tar deras blod", är ju en klassisk antisemitisk schablonbild som faktiskt göms i texten. Detta måste diskuteras och debatteras. Att det dessutom är Aftonbladets kultursidor som publicerar artikeln gör inte saken bättre.

Hur menar du?

–De har ju haft en viss historia av just dessa typer av artiklar.

–Både Aftonbladet och TT har ofta speglat en mycket palestinavänlig sida.

Samtidigt poängterar Ohlsson att svenska medier i allmänhet blivit mycket bättre de senaste åren.

– Självklart måste man kunna kritisera Israel. Jag är till exempel starkt kritisk till israeliska bosättningar på palestinska områden. Däremot tycker jag att landet, som faktiskt är en levande demokrati, blir uthängda oproportionerligt mycket i internationella sammanhang jämfört med andra klart diktatoriska länder.

"Sverige är ingen Sörgårdsidyll längre"

Birgitta Ohlsson hoppas att artikeln kan öppna upp för en debatt om schablonbilderna och stereotyperna som lurar bakom föreställningarna om det fördomsfria Sverige.

–Många lever invaggade i myten om det snälla, rara och perfekta Sverige. Ett land där alla är lyckliga, öppna och toleranta. Men Sverige är ingen hemtrevlig Sörgårdsidyll längre.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!