Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD).
Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD). - Foto: Anders Wiklund/TT

SD ber om ursäkt – men stänger inte konton

Tidöpartierna har suttit i krismöte efter avslöjandet om Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier. SD erkänner övertramp, har bett om ursäkt men stänger inte ned några konton självmant.


Fakta: Granskningen

TV4:s Kalla fakta har i två program granskat hur Sverigedemokraterna använder anonyma konton på internet.

Kalla faktas reporter har i flera månader arbetat på Youtube-kanalen Riks och senare som kommunikatör på SD:s kommunikationsavdelning.

Med hjälp av dold kamera avslöjas hur Riks och partiet är tätt sammankopplade, hur anställda vid kommunikationsavdelningen driver en stor mängd anonyma konton på nätet för att nedvärdera politiska motståndare och hur de sprider innehåll som gynnar det egna partiet. Internt kallas verksamheten "trollfabriken", enligt granskningen.

— Vi kommer inte att ta bort kontona, säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

Liberalerna har krävt att SD ska stänga alla anonyma konton som partiet driver via sin kommunikationsavdelning.

Bäckström Johansson säger dock att man kommer att radera 45 inlägg om de andra Tidöpartierna som inte har legat i linje med Tidöavtalet.

— Vi är överens om vissa inlägg och tonaliteten i dem och att de inte ligger i linje med den respektklausul som finns i Tidöavtalet, säger han och tillägger att man bett om ursäkt för dessa inlägg.

— Vi ber inte om ursäkt för arbetssättet.

Håller inte med

Partisekreteraren håller inte med om anklagelserna att SD sprider desinformation eller hat. Det handlar enligt honom om att vara rolig och ha en skämtsam ingång till politiken.

— Jag tror att det finns ett stort utrymme att involvera satir och humor, säger han.

På frågan om SD har fler anonyma konton än de 23 som TV4 avslöjat svarar han att det finns många konton på nätet.

— Vi har varit öppna med hur vi har jobbat. "SD-tobbe" är ett konto som kallas anonymt.

SD lovar att hålla en mjukare ton framöver mot de andra Tidöpartierna i sina inlägg.

Två medarbetare på kommunikationsavdelningen som har spridit klipp som driver med de andra partierna kommer också att få andra arbetsuppgifter. SD ska också ta fram en ny policy kring inlägg om samarbetspartierna.

Liberalerna anser att det måste få konsekvenser att SD inte tänker ta bort några konton.

— Det är ju allvarligt att man anser att man kan fortsätta med en sådan metod, och vi får fundera kring vilka konsekvenser det får. Det är inget som hör hemma i svensk politik, säger partisekreteraren Jakob Olofsgård.

Han tycker att omplaceringarna är bra men otillräckliga.

"Konstruktiv dialog"

Partisekreterarna satt under torsdagseftermiddagen på Moderaternas riksdagskansli för att diskutera Kalla faktas avslöjande om SD:s kommunikationsavdelning.

TV4-programmet har visat hur SD använder sig av anonyma konton på sociala medier för att förlöjliga och driva med både politiska motståndare och Tidöpartierna.

Moderaternas partisekreterare Karin Enström utesluter inte att det finns fler problem att hantera och diskutera mellan regeringen, SD och andra partier.

”Det var en uppriktig och konstruktiv dialog som kommer att fortsätta. Det är bra att SD tagit åt sig av kritiken och nu vidtar åtgärder för att ändra hur deras kommunikationsavdelning fungerar. De har också framförts en ursäkt på vårt möte”, skriver hon i ett uttalande.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!