Explosionen inträffade vid ett flerbostadshus i stadsdelen Ronna i Södertälje. Arkivbild.
Explosionen inträffade vid ett flerbostadshus i stadsdelen Ronna i Södertälje. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Bombutredning mot morddömd tonåring nedlagd

Utredningen mot en morddömd 18-åring som misstänktes för att ha planerat en sprängning i Södertälje under tiden han varit placerad på ett Sis-hem läggs ned.


"Beslutet är att förundersökningen läggs ner då det inte gått att styrka vem/vilka som gjort sig skyldiga till sprängningen", skriver åklagare Ingrid Viklund till TT.

Mannen dömdes i juni förra året för att ha skjutit ihjäl en man på ett gym i centrala Stockholm 2022. Straffet blev fyra års sluten ungdomsvård, som avtjänas på Sis-hem.

Enligt misstankarna som senare uppstod skulle ha inifrån Sis-hemmet ha anstiftat en sprängning vid en bostad i Södertälje i augusti förra året. En man i 25-årsåldern skadades i sprängningen.

En annan ung man misstänktes för att ha utfört dådet på uppmaning av 18-åringen.

Både SVT och Aftonbladet rapporterade med hänvisning till källor att polisen misstänkte att sprängningen var riktad mot en anställd vid ett Sis-hem i Södertälje. Motivet uppges ha varit att den anställda vägrat att smuggla in en mobiltelefon på hemmet.

Eftersom utredningen nu läggs ned vill åklagaren inte kommentera eventuella kopplingar eller motiv som man misstänker ligger bakom händelsen.

TT
/
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!