En av de två tonårspojkar som åtalats efter ett knivmord i Kalmar i höstas döms av Göta hovrätt till sluten ungdomsvård. Arkivbild.
En av de två tonårspojkar som åtalats efter ett knivmord i Kalmar i höstas döms av Göta hovrätt till sluten ungdomsvård. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Livstids utvisning för 15-åring står fast

Knivmordet på en 23-årig man i stadsdelen Norrliden i Kalmar i oktober förra året har beskrivits som ett beställningsmord. Göta hovrätt dömer en 15-årig pojke till sluten ungdomsvård i två år och fyra månader för mord, medan en åtalad 17-årig pojke frias från stämpling till mordet.


Hovrätten dömer också 15-åringen till utvisning på livstid, precis som Kalmar tingsrätt tidigare hade gjort.

Pojkarna var åtalade för att tillsammans och i samförstånd ha knivmördat 23-åringen, men i tingsrätten dömdes den ene för mord och den andre för stämpling till mord.

"Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att bevisningen inte är tillräcklig för att det ska anses utrett att 17-åringen deltagit i planeringen av mordet. 17-åringen frikänns därför från stämpling till mord", säger hovrättslagman Niklas Rundberg i ett pressmeddelande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!