En liten andel av de som utsätts för våld i nära relationer anmäler det. Arkivbild.
En liten andel av de som utsätts för våld i nära relationer anmäler det. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få anmäler våld i nära relationer

De kränks, blir slagna och förödmjukade av sin nuvarande eller tidigare partner. Men få anmäler, visar ny statistik om brott i nära relationer.


Psykiskt våld, som kränkningar och kontrollerande beteende, var den vanligaste typen av våld i nära relationer som både kvinnor och män utsattes för under 2022.

Under 2022 uppgav 2,6 procent av kvinnorna att de utsattes för fysiskt våld av en nuvarande eller tidigare parter, jämfört med 2,0 procent av männen. Vanligast förekommande var misshandel och mindre vanligt var grövre misshandel och våld med vapen. Det var betydligt vanligare att kvinnor utsattes för sexuellt våld.

Även om psykiskt våld är vanligast, så är det samtidigt den typen av våld som i lägst utsträckning polisanmäls, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Det är bara en liten andel av de som utsätts för våld i nära relationer som anmäler detta. Även om psykiskt våld är vanligast, så är det samtidigt den typ av våld som i lägst utsträckning polisanmäls.

Det är en större andel utsatta kvinnor än män som uppger att de gjort en polisanmälan och det är något vanligare att yngre polisanmäler att de utsatts, jämfört med äldre personer.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!