3D-illustration föreställande apkoppsvirus.
3D-illustration föreställande apkoppsvirus. - Foto: Anders Humlebo/TT

Utbrott av apkoppor i Stockholm

Ett pågående utbrott av mpox, så kallade apkoppor, i Stockholm utreds av Folkhälsomyndigheten. Ovanligt många fall av sjukdomen har rapporterats in under april.


Symptom på mpox

Typiska symtom på mpox är blåsor eller sår som oftast sitter i ansiktet, händer och fötter, i och runt munnen, könsorganen och analöppningen. Inkubationstiden är vanligtvis 6–13 dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Det handlar om ett tiotal sjukdomsfall där samtliga smittats i Sverige. Sedan det stora globala utbrottet under 2022 har tidigare fall i Sverige kunnat kopplas till att personen smittats utomlands och det har inte varit någon större smittspridning. Men så är inte fallet denna gången, säger Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

— Vi ser en smittspridning i Sverige och specifikt i Stockholm där vi inte har en källa utomlands. Vi vill snabbt få bukt med det innan det växer sig stort, säger han.

Sjukdomen drabbar främst män som har sex med män men kan även smitta vid nära hudkontakt. Erik Sturegård uppmanar personer som kan vara i riskzonen att informera sig om sjukdomen, att vara vaksamma vid symtom efter främst nya sexuella kontakter och att delta i smittspårningar.

— Om man är en man eller transperson som vet att man kan komma att ha nya sexuella kontakter med män, så kontakta vården för att få råd och stöd kring vaccination, för det finns ett bra vaccin mot mpox.

Varför ökningen skett är oklart och utreds nu. Enligt Erik Sturegård är det svårt att säga varför utbrottet sker i Stockholm men under utbrottet 2022 var det främst fall i huvudstaden.

— Det viktigaste är kanske inte att hitta det första fallet utan att säkerställa att vi inte har en fortsatt smittspridning. Det är en sjukdom som vi inte vill ska spridas i landet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!