Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom om utvisning för en gängkriminell man som levt i Sverige i 34 år. Arkivbild.
Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom om utvisning för en gängkriminell man som levt i Sverige i 34 år. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Gängledare utvisas – efter 34 år i Sverige

Den utpekade gängledaren kom till Sverige som tonåring. Efter ännu en fällande dom för grov brottslighet ska han utvisas – efter 34 år i landet, skriver Expressen.


Mannen har enligt Attunda tingsrätt varit högsta ledare för ett kriminellt nätverk och dömts till över 19 års fängelse för en rad grova brott sedan 2002. I februari dömdes han till ett nytt fängelsestraff, 1 år och 7 månader för grov misshandel.

Dessutom, slog rätten fast, ska mannen utvisas till det hemland han lämnade som tonårspojke. Trots att han levt i Sverige med uppehållstillstånd i 34 år, behärskar språket och har familj här, resonerar domstolen, så har han varken etablerat sig på arbets- eller bostadsmarknaden.

"Han är därmed, trots sin långa vistelsetid i Sverige, svagt etablerad här. Han har inte sådan anknytning till Sverige att den väger tyngre än skälen för utvisning av honom", skriver man i domen.

Både mannen själv och åklagaren överklagade enligt Expressen till Svea hovrätt, som nu fastställer tingsrättens dom.

Reglerna om utvisning på grund av brott skärptes i augusti 2022.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!