Nästan alla mår bra av vänskap, enligt psykiatern Ullakarin Nyberg.
Nästan alla mår bra av vänskap, enligt psykiatern Ullakarin Nyberg. - Foto: Jessica Gow / Janerik Henriksson / TT

“Slarva inte bort de vänner du har”

För vissa är få och nära relationer det viktiga. Andra föredrar mer ytligt bekanta eller personer att göra aktiviteter med. Men nästan alla mår bra av vänskap, enligt psykiatern Ullakarin Nyberg.


Som psykiater med lång erfarenhet av att möta människor i kris har hon gett många tips om hur man bryter ensamhet. Men när hon själv drabbades av bröstcancer blev hon förvånad över att vissa vänner drog sig undan.

— Då lärde jag mig att det inte alltid är de man tror som står kvar, säger hon.

I den situationen var det hjälpsamt att ha flera vänner och bekanta omkring sig där vissa oväntat klev fram som stöd.

Bästis inte ett måste

Vilken typ av vänskap och relationer en människa behöver varierar genom livet och med vem man är. Alla behöver inte en “bästis”.

— Ibland framställs det som att alla ska ha en person som man delar exakt allt med, men det är väldigt ovanligt. Det vanliga är att man pratar olika saker med olika personer, säger Ullakarin Nyberg.

Men när något svårt händer, som att man blir sjuk eller en närstående dör, då upplever de allra flesta att de behöver vänner att prata med eller ta hjälp av.

Hur får jag nya vänner?

— Det finns många organisationer och forum som ordnar olika typer av träffar och det kan vara en bra väg. Det finns också fantastiska möjligheter med sociala medier och plattformar på nätet. Särskilt för den som föredrar att skriva framför att ses och prata. Men det kräver mod och engagemang.

Hur går man från bekant till nära vän?

— En nyckel är att våga blotta sig själv. För att bli nära någon behöver du berätta om ditt djup och dina tankar men också lyssna. Det kräver faktiskt övning att sätta ord på sina tankar, det är ingenting som bara finns där. Det behöver finnas en samstämmighet där man ger och tar.

Slarva inte bort

I en ny relation finns risken att man känner sig för “på”. Hur balanserar man rätt?

— Vet du med dig att du kan bli intensiv och är orolig att du tar kontakt för ofta så säg det. Be den andre säga till om det blir för mycket. Det går inte att gissa sig till vad den andra personen tänker och känner.

Ett annat tips som Ullakarin Nyberg har är att inte slarva bort de vänner man har.

— Det är inte alltid det finns tid att höras ofta, men säg även det. Säg att personen är viktig för dig men att du just nu har svårt att hinna ses.

Enligt statistiken är det fler män än kvinnor som saknar en nära vän. Ullakarin Nyberg tror delvis det beror på att många män är ovana vid att sätta ord på tankar och känslor.

— Det är inga biologiska skillnader som gör att män i större utsträckning saknar nära vänner utan en brist på övning att kommunicera.

Ullkarin Nyberg har i sitt yrke träffat många människor som saknat nära vänner. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!