Enligt SCB:s befolkningsframskrivning kommer antalet skolbarn minska fram tills år 2070. Arkivbild.
Enligt SCB:s befolkningsframskrivning kommer antalet skolbarn minska fram tills år 2070. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Färre skolbarn – till minst 2070

Det föds färre barn i Sverige och antalet skolbarn väntas stadigt minska fram till åtminstone 2070, enligt SCB.


Att det blir färre barn i svenska skolor beror främst på att trenden med det minskade barnafödandet väntas fortsätta kommande år. Det framkommer i Statistiska centralbyråns (SCB) senaste befolkningsprognos för i år och fram till och med 2070.

Enligt Lena Lundkvist, demograf vid SCB, är det ekonomiska läget en viktig faktor.

— Vi ser en lågkonjunktur de närmaste åren och vi tror att barnafödandet fortsätter ner.

De kommande 15 åren beräknas antalet skolbarn minska för att sedan öka. Men skolbarnen bedöms inte bli lika många som i dag.

Fler kvinnor kommer att vara barnlösa vid 45 års ålder och de som väljer att skaffa sitt första barn kommer att vara äldre än i dag, enligt SCB.

— Det leder till att man inte hinner få ett andra eller ett tredje barn eftersom man får det första barnet senare, säger hon.

SCB:s prognos bygger på statistik om svenskt barnafödande, dödlighet, utvandring och invandring. Man ser även att en minskad invandring påverkar antalet skolbarn. Det bygger i sin tur på flera politiska beslut som tagits de senaste åren och som minskar invandringen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!