Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner, partiledare Muharrem Demirok och partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.
Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner, partiledare Muharrem Demirok och partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl. - Foto: Pontus Lundahl/TT

C: Inför ny bonus på elbilar

Centerpartiet föreslår en ny elbilsbonus på 50 000 kronor i sin vårbudget. Samtidigt drar partiet ned på a-kassan. Vi väljer att sänka kostnaden för företagen att anställa, säger partiledaren Muharrem Demirok.


C:s vårbudgetmotion för 2024 i korthet

Satsningar utöver var regeringen föreslår i miljarder (mdr):

Sänkta arbetsgivaravgifter: 2,9 mdr.

Elbilsbonus: 2,5 mdr.

Sektorsbidrag till skolan: 2,0 mdr.

Statsbidrag till sjukvård: 1,0 mdr.

Underhåll av infrastruktur: 0,5 mdr.

.

Besparingar:

A-kassan: 3,6 mdr.

Avskaffad skattereduktion for medlemsavgift i a-kassa: 0,8 mdr.

Färre riktade statsbidrag (fritidskort, äldreomsorgslyft): 1,4 mdr.

Samhall: 1,2 mdr.

Arbetsmarknadspolitik: 0,5 mdr.

Centerpartiet kallar sin vårbudgetmotion "Så snabbladdar vi Sverige". Ett förslag handlar om en ny "folkbonus" för att få fler att byta till miljöbilar.

— Regeringen gör allt annat än att stärka Sverige som klimatnation. De tar bort klimatbonusen för bilar, i stället för att hjälpa människor att ställa om, säger Muharrem Demirok.

Bonusen ska ligga på 50 000 kronor för att köpa, leasa eller låna till en miljöbil. Den kommer att vara riktad till hushåll som har det tuffast. Enligt C träffar bonusen 100 000 bilar varje år, både nya och begagnade bilar.

— Då blir en elbil inom räckhåll för många som inte har råd i dag, säger C:s ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.

Förslaget bedöms kosta 2,5 miljarder kronor i år och fem miljarder varje år därefter.

Skär i a-kassan

Partiet vill också halvera arbetsgivaravgifter för dem med låga inkomster för 2,9 miljarder i år och helt slopa arbetsgivaravgiften under sommaren för unga.

Likt tidigare år finansierar C en stor del av sina satsningar genom att dra ned på a-kassan. För 2024 handlar det om en besparing på 3,6 miljarder. Samtidigt vill övriga rödgröna partier satsa på a-kassan i varierande utsträckning.

— Det är uppenbart att vi ser olika på hur svensk arbetsmarknad ska fungera. När vissa partier driver en högre bidragslinje så väljer vi att satsa på dem som skapar jobben, nämligen företagen, säger Demirok.

I förhållande till regeringens budget vill Centern satsa mer pengar på skolan, vården och landsbygden.

Vill se grön check

C föreslår också att pengar ska användas ur EU:s sociala klimatfond för att stötta svenska hushåll. Enligt C:s toppnamn till EU-valet Emma Wiesner skulle en familj på landsbygden kunna få 25 000 kronor om året i en så kallad "grön check". En familj i en större stad skulle få betydligt mindre.

Pengarna kan användas till sådant som biobränsle, kollektivtrafikkort eller solpaneler.

— Vi vill använda både den svenska koldioxidskatten och pengar från EU:s sociala klimatfond för att stärka omställningen för folk där hemma.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!