Statsminister Ulf Kristersson samtalar med Camilla Silver, kvalitetschef, och David Södergren, institutionschef, under ett besök på Sis-hemmet Rebecka på Ekerö.
Statsminister Ulf Kristersson samtalar med Camilla Silver, kvalitetschef, och David Södergren, institutionschef, under ett besök på Sis-hemmet Rebecka på Ekerö. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristersson besökte Sis-hem: Funkar inte

Regeringen vill skrota dem efter rymningar och brottslighet. På onsdagen besökte Ulf Kristersson (M) för första gången ett Sis-hem. Det funkar inte, det är alldeles uppenbart, säger statsministern.


Regeringen har tillsatt en utredning för att föreslå en ny organisation av Statens institutionsstyrelse (Sis). En myndighet som varit under lupp de senaste åren efter rymningar, våld, sexuella övergrepp och kriminalitet på de särskilda ungdomshemmen.

På onsdagen besökte Ulf Kristersson Sis-hemmet Rebecka i Skå, på Ekerö utanför Stockholm.

— Jag har faktiskt inte varit på en Sis-institution förut. Jag har besökt många familjehem, många HVB-hem och så men inte varit på en institutionsstyrelse, säger M-ledaren som tidigare varit socialborgarråd i Stockholm (2006–2010) och socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering (2010–2014).

— Det är mycket diskussioner om Sis just nu. Jag vill också se det på plats med egna ögon. Vi håller på att göra om ganska rejält.

"Jätteintressant"

Statsministern träffade både ledning och personal på Sis-hemmet samt sju flickor som bor där.

— Jätteintressant att både höra personalens beskrivning av de ganska allvarliga problem som ligger bakom att man hamnar här över huvud taget. Man kommer inte hit av en slump. Men också att höra tjejernas bild av detta.

I vårändringsbudgeten föreslog regeringen 300 miljoner kronor till Sis-hemmen för att lösa platsbristen i väntan på den pågående utredningens resultat.

"Rekryteringscentral för kriminella"

Både ledningen på Sis-hemmet Rebecka och statsministern ser problem i att myndigheten dels behöver ta hand om barn och unga som mår dåligt men också grovt kriminella.

— Det funkar inte, det är alldeles uppenbart. Vi kan inte ha en plats som i praktiken blir en rekryteringscentral för kriminella. Det går inte, säger Ulf Kristersson.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!