En hamnanställd och två andra män döms i ett uppmärksammat mål om kokainsmuggling. Arkivbild.
En hamnanställd och två andra män döms i ett uppmärksammat mål om kokainsmuggling. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hamnarbetare döms i kokainmål

Mannen hade varit anställd i 30 år i Helsingborgs hamn. Nu döms han och en 49-årig vän till två års fängelse för sina planer på att smuggla in kokain.


Brotten som de två männen döms för begicks år 2020. Planerna på att smuggla kokain från Ecuador till Helsingborgs hamn var långt gångna, och utredningen har framförallt bestått av innehåll i krypterade telefoner.

De två männen döms nu till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Gömts i kylcontainrar

En 43-årig man döms till åtta års fängelse för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. Det handlar om kokain som gömts i kylcontainrar som kommit, eller skulle ha kommit till Helsingborgs hamn.

Han döms även för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, som skedde under 2023.

— Jag konstaterar att den bevisning som vi lagt fram har domstolen i princip fullt ut godtagit, säger kammaråklagare Hans Harding om domen.

Det var i september 2022 som Tullverket hittade drygt 93 kilo kokain i en container på hamnområdet i Helsingborg. Ett par veckor senare påträffade hamnpolisen i Rotterdam cirka 102 kilo kokain i en container som var på väg till Helsingborgs hamn. Kokainet byttes ut mot attrapper och containern transporterades vidare till Sverige.

Åtalad för medhjälp

Hamnarbetaren åtalades för medhjälp gällande att lokalisera containrarna. Enligt tingsrätten är det dock inte utrett om han var involverad innan kokainet byttes ut mot attrapper.

— I den delen menade vi att hamnarbetaren var införstådd i och hjälpte till med att lokalisera containrarna, säger Hans Harding.

Hamnarbetaren och 49-åringen sattes på fri fot innan domen, då rätten bedömde att det inte fanns häktningsskäl. Var hamnarbetaren befinner sig just nu kan inte Harding svara på.

— Det vet jag ingenting om. Han sattes på fri fot efter förhandlingen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!