Cyklonen Mocha drog fram genom Myanmar under 2023. Arkivbild.
Cyklonen Mocha drog fram genom Myanmar under 2023. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Asien hårdast drabbat av klimatförändringar

Asien är fortsatt den världsdel som är hårdast drabbad av klimatförändringar. Det visar en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO).


Fakta: Klimatförändringar i Asien

Den årliga medeltemperaturen i Asien var 2023 den näst högsta någonsin och 0,91 grader över genomsnittet under åren 1991–2020, och hela 1,87 grader över genomsnittet under åren 1961–1990.

Under 2023 drabbades Asien av flera extremväder, med rekordnoteringar vad gäller regn i exempelvis Kina, och översvämningar var den enskilt största dödsorsaken kopplade till klimatförändringar.

Bara i områdena runt Sydkinesiska havet och norra delarna av Stilla havet noterades hela 17 tropiska cykloner.

Källa: WMO

WMO konstaterar att Asien under 2023 drabbades av fler naturkatastrofer på grund av väder- och klimatförändringar än övriga världsdelar. Översvämningar och stormar orsakade de högsta antalet rapporterade dödsoffer och störst ekonomiska förluster.

Samtidigt visar rapporten även att Asien som världsdel värms snabbare än övriga världen. Det handlar om såväl luft- som vattentemperaturen. Medeltemperaturen i Asien var under 2023 0,91 grader över snittet för åren 1991–2020.

Särskilt varmt var det från västra Sibirien till Centralasien och från östra Kina till Japan. Japan och Kazakstan noterade rekordvarma år.

"Återigen var det så under 2023 att sårbara länder drabbades oproportionerligt mycket", säger Armida Salsiah Alisjahbana, generalsekreterare för FN:s ekonomiska och sociala kommission för Asien och Stilla havet, i ett pressmeddelande.

WMO slår också fast att det snöade något mindre i Asien under 2023 än genomsnittet under åren 1998–2020.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!