Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild - Foto: Johan Nilsson/TT

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).


Ulf Kristersson fördömer den iranska attacken mot Israel häromnatten. Än så länge är det oklart hur Israel kommer att svara på angreppet, men oron är stor att svaret leder till att konflikten trappas upp.

— Vi understryker vikten av att nu undvika ytterligare eskalering i en redan farlig tid i en farlig region, säger Kristersson i riksdagens EU-nämnd.

EU-ledarna kommer också att diskutera kriget mellan Israel och Hamas. Kristersson betonar att Israel har rätt att försvara sig efter Hamas attack den 7 oktober, men att det måste ske i enlighet med folkrätten.

— Situationen i Gaza är katastrofal och den humanitära situationen helt ohållbar, säger han.

— En israelisk markoffensiv i Rafah skulle få förödande konsekvenser. Det behövs nu både en omedelbar humanitär vapenvila och mycket större volymer av humanitärt stöd.

Han pekar också på att EU måste markera kraftfullt mot våldet från bosättare på Västbanken och han ser gärna fler sanktioner mot extremistiska bosättare.

EU:s ledare möts på onsdag och torsdag. Andra frågor är Rysslands krig mot Ukraina, relationen till Turkiet och europeisk konkurrenskraft.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!