Sara Skyttedal och Jan Emanuel använder falukorvar för att förklara prisskillnaden mellan bulgariska och svenska fängelseplatser.
Sara Skyttedal och Jan Emanuel använder falukorvar för att förklara prisskillnaden mellan bulgariska och svenska fängelseplatser. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.


EU-parlamentariken Sara Skyttedal och före detta S-politikern Jan Emanuel presenterade inför EU-valet nystartade Folklistans förslag utanför Täbyanstalten.

— Vi föreslår ett nytt EU-direktiv för att kunna verkställa straff i och skicka fångar till andra EU-länder, säger Skyttedal.

Det är dock EU-kommissionen och inte EU-parlamentet som får lägga fram direktivförslag. Skyttedal uppger att det gäller att använda sina nätverk i Bryssel för att få upp frågan på agendan.

Tanken är att EU ska hjälpa till med att hitta lediga fängelseplatser i EU som kan hyras ut och fördela dem till länder som Sverige, som har platsbrist.

Jan Emanuel ser flera fördelar. En är att en fängelseplats i Bulgarien, enligt Folklistan, kostar motsvarande två falukorvar jämför med 109 falukorvar i Sverige.

En annan fördel, enligt honom, är att gängkriminella kan placeras långt från sina gäng.

TT
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!