Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar (M), KU-anmäls. Arkivbild.
Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar (M), KU-anmäls. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.


Den anställda fick gå från ett säkerhetsklassat jobb på Energimyndigheten sedan det blivit känt att hon engagerat sig i organisationen Rebellmammorna, som är en del av aktivistgruppen Extinction Rebellion.

En som reagerade på nyheten var ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M). På X skrev han att han haft ett samtal med generaldirektören och fått veta att myndigheten hade "hanterat situationen i sak".

MP anser att uttalandet väcker frågor om Bohlin i någon mån påverkat hur Energimyndigheten hanterat fallet.

— Det är otroligt viktigt att ministrarna i regeringen avhåller sig från ministerstyre eller att påverka enskilda anställningsbeslut, och här ser vi att det finns en risk att man helt enkelt gått över gränsen, säger Annika Hirvonen, gruppledare för MP i riksdagen.

Hon säger att Carl-Oskar Bohlin både initierat en kontakt, förhört sig om ett enskilt ärende och därefter värderat beslutet i inlägget på X.

Hirvonen påpekar också att Energimyndigheten lyder under näringsdepartementet, och därmed inte är Bohlins ansvar.

— Vi tycker att det är väldigt angeläget att KU granskar det här ärendet för att klarlägga var gränsen egentligen går för hur en minister får agera mot en myndighet, som dessutom inte är på ens eget departement.

Carl-Oskar Bohlin har efter det inträffade påpekat att hans samtal till generaldirektören skedde två dagar efter det att beslutet om avsked fattades.

"Detta var en omständighet som alltså redan hade inträffat och var inte heller fokalpunkten i vårt samtal", har han skrivit på X.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!