En ljusmanifestation hölls i Fullerö Hage, Storvreta, norr om Uppsala den 1 oktober med anledning av sprängdådet den 28 september då en kvinna dödades.
En ljusmanifestation hölls i Fullerö Hage, Storvreta, norr om Uppsala den 1 oktober med anledning av sprängdådet den 28 september då en kvinna dödades. - Foto: Mickan Palmqvist/TT

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.


"Sprängningarna misstänks ha skett inom ramen för samma konflikt mellan kriminella nätverk och genom ett omfattande utredningsarbete har det visat sig att de tre sprängningarna har ett påtagligt samband", säger statsåklagare Helene Gestrin, förundersökningsledare för sprängningen i Linköping, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Den första av explosionerna inträffade i Hässelby i Stockholm den 25 september. Dagen efter sprängdes det vid ett flerfamiljshus i Linköping och den 28 september detonerade en laddning mellan två villor i Storvreta utanför Uppsala. I den sista av explosionerna dog en ung kvinna som låg och sov i ett av husen.

Utöver kvinnan har flera andra personer skadats i de tre sprängningarna. Totalt finns det åtta personer misstänkta i de tre ärendena.

Beslut gällande åtal väntas tas i maj.

"Framtida åtal i ärendena kommer att lämnas in till Uppsala tingsrätt oavsett var händelserna har inträffat och vem som kommer att åtalas. Det beror på att det grövsta brottet, ett fullbordat mord, har inträffat här och då är det naturligt att det är Uppsala tingsrätt som ska hantera rättegången", säger senior åklagare Thomas Bälter, som är förundersökningsledare för sprängningen i Storvreta.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!