Femåriga John Walter hittades död i en å efter att han försvunnit från HVB-hemmet i Hagfors.
Femåriga John Walter hittades död i en å efter att han försvunnit från HVB-hemmet i Hagfors. - Foto: Privat

Falu kommun frias efter femåriga John Walters död

Tingsrätten friar Falu kommun i det uppmärksammade fallet där en femårig pojke rymde från ett HVB-hem och drunknade. Rätten avslår därmed föräldrarnas krav på skadestånd.


Fakta: Det här har hänt

På morgonen den 15 juni 2021 upptäckte personalen att en femårig pojke försvunnit från ett HVB-hem (hem för vård eller boende) i Hagfors.

En stor sökinsats drogs i gång, men några timmar senare hittades han drunknad i en närbelägen å.

I december 2022 dömde Värmlands tingsrätt två kvinnor som jobbade natt när pojken försvann till villkorlig dom för vållande till annans död. De friades dock i februari i år av hovrätten för västra Sverige.

Fallet har överklagats till Högsta domstolen.

Det hade redan innan dödsfallet förekommit kritik mot säkerheten på hemmet. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterade senare i en granskning att socialnämnden i Falu kommun, som placerat pojken på hemmet i Hagfors, brustit i sitt ansvar.

Ivo beslutade efter dödsfallet att tillfälligt stänga företaget Plateas båda HVB-verksamheter i Hagfors.

Humana, där Platea ingår, konstaterade i sin lex Sarah-utredning senare att brister i verksamheten sannolikt bidragit till dödsfallet. De båda HVB-hemmen i Hagfors lades därför ner permanent.

Det var i maj 2021 som Falu kommun beslutade att placera femåriga John Walter på HVB-hemmet i värmländska Hagfors.

Drygt två veckor senare rymde pojken och hittades senare drunknad i närliggande Uvån.

Föräldrarna stämde kommunen för att få skadestånd, eftersom pojken placerades på hemmet trots att det flera gånger fått kritik från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Falu tingsrätt avslår nu deras begäran.

HVB-hemmet larmade efter över 50 minuter – John, 5, drunknade

Trasiga staket

Tingsrätten konstaterar visserligen att kommunen kände till såväl att pojken var väldigt rymningsbenägen som att det fanns trasiga staket och grindar på boendet. Kommunen kunde dock inte veta att pojken för en kort stund skulle lämnas utan uppsikt på hemmet, enligt rätten.

"Utredningen i målet ger inte stöd för någon annan slutsats än att personaltätheten kring pojken är det som varit helt avgörande för hans säkerhet och för att han inte skulle kunna rymma. Därför påverkas inte tingsrättens bedömning av att det fanns vissa brister på staket och grindar", säger lagmannen Johan Rosén i ett pressmeddelande.

Hovrätten friar två anställda efter femårige John Walters död på ett HVB-hem

Uvån i Hagfors, där pojken hittades död i juni 2021. Foto: Joachim Lagercrantz/TT

Europakonventionen

Föräldrarnas stämning byggde på två artiklar i Europakonventionen, dels om pojkens rätt till liv, dels om föräldrarnas rätt till skydd för familjelivet. Falu tingsrätt anser dock inte att det bevisats att kommunen brutit mot konventionen.

Föräldrarna hade krävt skadestånd på totalt 972 400 kronor från Falu kommun.

MISSA INTE: Gravida Saga, 20, mördades i sitt hem – pojkvännen åtalas

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!