Många av de populära spelen riktade mot en yngre publik har erbjudanden till påsk.
Många av de populära spelen riktade mot en yngre publik har erbjudanden till påsk. - Foto: Boel Holm/TT

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.


Fakta: Åtgärder för att hindra spelköp

Ställ in lösenordsskydd för varje köp på telefoner, surfplattor och spelkonsoler som alltid eller ibland används av ditt barn för att spela spel.

Om barnet har egna konton, koppla dem till ditt eget och välj att alla köp måste godkännas av dig eller annan vårdnadshavare.

Prata med ditt barn om spel och sätt upp tydliga regler.

Källa: Sveriges konsumenter

Påsklov innebär extra skärmtid för många – i Sverige spelar åtta av tio barn någon form av datorspel. När Sveriges konsumenter granskade de populäraste gratisspelen i App Store och Google Play konstaterade de att över tre fjärdedelar erbjuder någon form av köp inuti appen.

— Rent generellt skulle jag säga att den här typen av erbjudanden balanserar verkligen på gränsen för vad som är lagligt, just eftersom de riktar sig till barn, säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges konsumenter.

Digital valuta

Till stora högtider, som nu till påsk, har många spel erbjudanden om olika påsktillbehör – kläder, accessoarer, husdjur – som köps för digital valuta i spelen.

— Att rikta köperbjudanden som är tidsbegränsade på något sätt kan vara en form av aggressiv affärsmetod för att man stressar konsumenten att ta ett snabbt beslut. Det blir ännu mer orättvist när man riktar det mot barn, påpekar Sinan Akdag.

Man vet också att nära hälften av barnen som är födda på 2010-talet köper saker inuti spelen. Ett köp kan gå på allt från några kronor till flera tusen.

Det finns exempel där föräldrar tvingas betala tusentals kronor för köp som barnen gjort. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har de senaste tio åren avgjort tvister om otillåtna spelköp till ett värde av nästan 400 000 kronor.

Lösenordsskydda

Men de flesta köp kommer inte så långt, förklarar Sinan Akdag.

— Allmänna reklamationsnämnden tar inte upp ärenden som ligger under 500 kronor, så där har man potentiellt många som inte plockas upp.

Hans främsta råd är att lösenordsskydda alla enheter där barnen köper spel.

— Använd de föräldrakontroller som finns, till exempel genom att ställa in lösenordsskydd och se till att det aktiveras för alla köp man genomför och inte bara den första nedladdningen av spelet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!