Trots att björken inte blommar i Sverige än kan allergiker känna av den. Det beror på att björkpollen kommer med vindar söder ifrån. Arkivbild.
Trots att björken inte blommar i Sverige än kan allergiker känna av den. Det beror på att björkpollen kommer med vindar söder ifrån. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.


Just nu är det al som blommar i stora delar av landet och ställer till det för pollenallergiker. Under påskafton och påskdagen finns risk för höga halter alpollen upp över södra Norrlands kust- och inland.

Men även björkpollenallergiker kan få en tung påsk, rapporterar Sveriges Radio. Björken i Sverige har inte börjat blomma än, men under soliga och varma dagar kan björkpollen dyka upp ändå. Det beror på att den förs in över landet med sydliga vindar.

I bland annat Tyskland, Belgien och Nederländerna har björkarna börjat blomma och pollen kan färdas ända till Sverige med vindarna och ge upphov till höga halter. Framför allt märks det i södra och nordvästra Götaland och i delar av Svealand, enligt pollenrapporten.se som drivs av Naturhistoriska riksmuseet.

I södra Sverige blommar annars sälg och inom kort även alm. Överlag börjar pollensäsongen tidigare nu än för drygt 40 år sedan när mätningarna av pollenhalter började, något som förklaras med klimatförändringarna.

Rättad: I en tidigare text förekom en felaktig hänvisning gällande Naturhistoriska riksmuseets pollensajt.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!