Att sänka flygskatten vore fel väg att gå, skriver tre forskare. Arkivbild.
Att sänka flygskatten vore fel väg att gå, skriver tre forskare. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Forskare: Fel att sänka flygskatten

Att använda bränslen med låga utsläpp är nödvändigt för att flygbranschen ska nå klimatmålen – men räcker inte. Det skriver tre forskare på SvD Debatt, som nu efterfrågar en skattehöjning.


Trots framsteg med bland annat klimatvänligare bränsle och eldrivna flygplan, så krävs det i första hand att fler väljer bort flyget för att klimatmålen ska nås, anser debattörerna.

"Alternativa flygbränslen är en viktig del­lösning på flygets klimat­påverkan men infasningen kommer tyvärr – trots regeringens förhoppningar – att gå långsamt, på grund av en begränsad resurs­tillgång och höga kostnader", skriver Jonas Åkerman, Jörgen Larsson och Mattias Höjer, forskare vid KTH och Chalmers.

Debattörerna skriver dessutom att den nuvarande skatten på flyg inte är tillräckligt övergripande, med bland annat momsfria internationella resor.

"Flyget ingår också i EU:s utsläpps­handels­system men detta täcker bara resor inom EU, och tar inte hänsyn till flygets höghöjds­utsläpp som står för cirka 40 procent av flygets totala klimat­påverkan", skriver de.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!