Ingemar "Vintagemannen" Albertssons bästa tips för att våga byta stil.
Ingemar "Vintagemannen" Albertssons bästa tips för att våga byta stil. - Foto: instagram/vintagemannen Jessica Gow/TT

Vintagemannen: Så byter du stil – steg för steg

Att vara modemedveten är det många som drömmer om. Men att hitta sin stil kan vara svårt. Nyheter24 har pratat med experten Ingemar "Vintagemannen" Albertsson för att ta reda på hur man gör.


För många är kläder en del av ens identitet – någonting självklart och roligt som reflekterar den man är. Men det finns också de som känner att de fastnat i en klädstil som de inte gillar, och inte vet hur de ska byta stil. Nyheter24 har pratat med vintagebloggaren- och klädesexperten Ingemar Albertsson för att ta reda på hur man gör.

7 vintage- och second hand butiker i Stockholm – hitta unika fynd

Ett projekt byggt på fåfänga och hållbarhet  

Ingemar Albertsson är en 73 år gammal "klädesexpert" som bloggar om vintagekläder på Instagram. Han har med sina 74 000 följare en lojal publik som vill ta del av hans vintageinspirerade livsstil. Bloggen är en del av ett hållbarhetsprojekt som ska inspirera till att handla mer kläder i andrahand, men han säger att det också är fåfänga som motiverat honom. 

– Det började med fåfänga och att jag ville vara snyggt klädd, men ganska snart svängde det över till att jag ville propagera för second hand genom hur jag ser ut, säger Albertsson till Nyheter24. 

Dolda guldgruvorna i ditt hem – här hittar du dem: "Värt 33 000 kronor"

Vintagemannens tips för att byta klädstil

Att byta klädstil kan kännas både dyrt och överväldigande, men Albertsson menar att man ska låta förändringen ta tid. Det ger en utrymme att vänja sig vid den nya stilen, och är snällare för plånboken.

– De som tränar intensivt två veckor i januari brukar ofta vara tillbaka på ruta noll igen två veckor efter det. Att göra så funkar ju inte för de allra flesta människor. Så är det med mode också. Att byta livsstil kräver en viss uthållighet och att ta det i små steg, säger Albertsson.

Ta det steg för steg

Istället ska man ta det steg för steg. Albertsson menar att det första steget för en hemlig vintageälskare är att köpa en väst eller slipover att ha under jackan eller kavajen. När man övat på att använda den litegrann kan man vara modig nog att lägga till en färg. 

Efter att man vant sig vid färgglatt kan man tillföra en slips och kanske byta ut sina sneakers mot ett par rejäla läderskor. Albertsson förklarar att ett par nya skor kan vara dyra, men det finns betydligt billigare på secondhand-butiker.

– Ett par nya randsydda läderskor kan kosta kostar upp till 10 000 kronor, men på second hand har jag hittat bra skor för 47 kronor som billigast. 

Kronan på verket i stilförändringen är enligt Albertsson en hatt, men det är upp till en själv att känna om man tycker det passar.

– Sen brukar jag säga att man ska skaffa en hatt. Det är väldigt kaxigt. Börja redan på sommaren med en stråhatt och avancera sedan till en filthatt på hösten.

Här är loppisfynden du ALDRIG ska köpa: "Direkt skadligt"

Smarta knepen: Så gör du för att fynda på loppisen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!