Utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap lämnas över till landsbygdsministern på torsdagen. Arkivbild.
Utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap lämnas över till landsbygdsministern på torsdagen. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Utredning vill säkra maten vid allvarlig kris

Utredningen av Sveriges livsmedelsberedskap föreslår att det ska inrättas ett nationellt livsmedelsberedskapsråd med bland annat företag och branschorganisationer för att hantera allvarliga störningar i livsmedels­försörjningen, och att det ska byggas upp beredskapslager av jordbruksvaror för att kunna säkra livsmedelsproduktionen.


"En beredskap som är uthållig över tid förutsätter ett kontinuerligt flöde av livsmedel. Beredskapslagring kan skapa nödvändig handlingsfrihet och tid att ställa om produktion vid störningar", skriver utredarna på DN Debatt.

Utredningen vill även att kommunerna ska få ett tydligt ansvar för den lokala livsmedelsberedskapen eftersom alla inte har "förutsättningar att skaffa den beredskap som behövs".

"Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskriget. Det brådskar. Utredningarna är många. Nu måste vi gå från ord till handling", skriver de.

Utredningen lämnas över till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på torsdagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!