Koloniområdet vid Kävlingeån i centrala Kävlinge ligger till stora delar under vatten på torsdagen. SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden i Kävlingeån.
Koloniområdet vid Kävlingeån i centrala Kävlinge ligger till stora delar under vatten på torsdagen. SMHI har utfärdat en röd varning för höga flöden i Kävlingeån. - Foto: Johan Nilsson/TT

Röd varning: Extrem strömhastighet i skånsk å

SMHI har utfärdat röd varning för höga flöden i Kävlingeån längs en lång sträcka i Skåne. I Kävlinge står ett koloniområde till stora delar under vatten, men där är inte kulmen nådd.


— Vombsjön har fått så mycket vatten i sig att man måste släppa ut maximalt därifrån, vilket gör att vi kommer att få höga flöden ända ut till Öresund, säger Mikael Nyberg, tjänsteperson i beredskap vid den skånska länsstyrelsen.

Flödena stiger kraftigt i ån på grund av både snösmältning och nederbörd. SMHI varnar för "extremt höga strömhastigheter".

Under eftermiddagen hölls ett samverkansmöte med flera myndigheter och de berörda kommunerna: Sjöbo, Lund, Kävlinge, Eslöv och Lomma. Ett nytt möte hålls under kvällen, när alla har tagit fram en fördjupad lägesbild.

— Som det ser ut nu verkar inte samhällsviktig verksamhet vara hotad, säger Mikael Nyberg.

Röd varning utfärdas för flöden som i genomsnitt uppstår vart femtionde år eller ännu mer sällan. Varningen gäller från lunchtid på torsdagen tills vidare.

I Hörbyån gäller fortsatt orange varning från Hörby till utflödet av Ringsjön. Där har invånare drabbats av avstängda gator och att bilar har fastnat i vattnet.

Under fredagen väntas mer regn till området. En gul varning för höga flöden gäller fortsatt för större delen av Skåne.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!